Fondul uriaş de 560 de miliarde de euro al Norvegiei a intrat pe tăcute la BVB

Autor: Andrei Chirileasa Postat la 08 august 2013 67 afişări

Fondul de investiţii suveran al Norvegiei, cel mai mare fond suveran din lume, cu active de circa 557 mld. euro la finalul lui martie 2013, a realizat anul trecut primele investiţii la Bucureşti.

Fondul de investiţii suveran al Norvegiei, cel mai mare fond suveran din lume, cu active de circa 557 mld. euro la finalul lui martie 2013, a realizat anul trecut primele investiţii pe bursa de la Bucureşti, potrivit raportului anual al fondului.

„Investiţiile fondului au crescut la 72 de ţări, la finalul lui 2012, de la 68 de ţări cu un an înainte, după ce acesta a intrat pe pieţe precum Qatar, Kenya şi România“, se arată în raportul anual al fondului.

Primele investiţii realizate de fondul norvegian în România sunt în acţiuni BRD, Banca Transilvania (TLV), Transgaz (TGN), Transelectrica (TEL) şi OMV Petrom (SNP), la care se adaugă un pachet de 1,14% din acţiunile Bursei de Valori Bucureşti (BVB), conform situaţiei portofoliului de la finalul anului trecut. Valoarea totală a inves­tiţiilor fondului pe bursa locală era de circa 2,1 milioane de euro, în condiţiile în care investiţiile totale în acţiuni ale fondului se ridică la circa 350 de miliarde de euro, fiind cel mai mare portofoliu de acţiuni din lume.

„Suma e insignifiantă raportată la portofoliul lor, dar faptul că a spart gheaţa e un semnal pozitiv pentru piaţă“, a comentat un broker.

Faptul că norvegienii au cumpărat deja acţiuni româneşti înseamnă că au alocat resurse pentru a studia piaţa şi companiile locale şi că ar putea să facă noi investiţii, poate chiar în ofertele publice ale statului. Un reprezentant al fondului norvegian a fost în primăvară la Bucureşti şi s-a întâlnit cu câţiva brokeri locali, potrivit unor surse din piaţă.

 

Reprezentanţii fondului nu au răspuns până la închiderea ediţiei la în­trebările trimise ieri de Ziarul Financiar.

Citiţi articolul integral pe www.zfcorporate.ro

Acest articol a apărut în ediţia tipărită a Ziarului Financiar din data de 08.08.2013

ZF Corporate este serviciul specializat de ştiri cu plată al Ziarului Financiar. Pentru a putea citi aceste ştiri trebuie să vă abonaţi la ZF Corporate sau la unul din cele 12 fluxuri ale sale, profilate pe sectoare de activitate (Bănci, Retail, Imobiliare şi altele). Detalii de abonare la ZF Corporate: Alexandru Matei (tel. fix: 0318.256.286, tel. mobil: 0766.606.994) sau trimiteţi un email cu datele dumneavoastră de contact prin care solicitaţi informaţii şi abonare la adresa alexandru.matei@zf.ro sau stefan.paraschiv@m.ro. Veţi fi contactat în maximum o oră.

Urmărește Business Magazin

Am mai scris despre:
norvegia,
fond,
intrare,
bvb,
bucuresti,
investitii
/actualitate/fondul-urias-de-560-de-miliarde-de-euro-al-norvegiei-a-intrat-pe-tacute-la-bvb-11228175
11228175
comments powered by Disqus

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.bmag.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi in această pagină.