FMI: Trecerea de pragul de 40% din PIB al datoriei publice creşte riscul de recesiune

Autor: Andra Stroe Postat la 29 iunie 2018 84 afişări

Cu o pondere de 36,8% din PIB, datoria publică a României este relativ mică comparativ cu cea a altor state-membre UE, însă ea se apropie de un nivel îngrijorător, este concluzia unui raport al Fondului Monetar Internaţional (FMI).

FMI: Trecerea de pragul de 40% din PIB al datoriei publice creşte riscul de recesiune

Datele FMI, bazate şi pe cele ale Băncii Naţionale ale României (BNR), indică un nivel al datoriei între 40% si 45% din PIB ca prag pentru o creştere semnificativă a riscului de recesiune, cu impact negativ asupra capacităţii guvernului de refinanţare a datoriilor. Nivel de 45% din PIB este, însă, considerat critic, riscul de recesiune crescând până la 50%.

Această concluzie a fost prezentată şi în Raportul privind Stabilitatea Financiară din 2015 al BNR.

Fondul Monetar mai atrage atenţia şi asupra faptului că, din punct de vedere istoric, riscul suveran (posibilitate neindeplinirii obligatiilor de plată externe din motive aflate sub controlul guvernului) a fost volatil chiar şi când datoria publică a avut o pondere mică în PIB.

Citiţi mai multe pe www.mediafax.ro

Urmărește Business Magazin

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.bmag.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi in această pagină.