Florin Cîţu, senator PNL avertizează: Dacă inflaţia depăşeşte 16%, BNR trebuie să majoreze dobânda de politică monetară până la cel puţin 11%

Autor: Roxana Rosu Postat la 07 noiembrie 2022 61 afişări

Florin Cîţu, senator PNL avertizează: Dacă inflaţia depăşeşte 16%, BNR trebuie să majoreze dobânda de politică monetară până la cel puţin 11%

Florin Cîţu, senator PNL şi fost ministru de Finanţe, a declarat luni, într-o postare pe Facebook, că BNR dă mâine testul independenţei de politic şi că trebuie să facă totul că rata inflaţiei să scadă, respectiv să crească dobânzile rapid până la cel puţin 11%.

 

”Singura instituţie din România care are ca obiectiv fundamental stabilitatea preţurilor este BNR. În acelaşi timp este singura instituţie care are şi instrumentele să stabilizeze preţurile ACUM. Preţuri stabile înseamnă o rată a inflaţiei în jur de 2% pe an. Acum rata inflaţiei este 16% şi chiar BNR estimează că o să mai crească”.

 

BNR anunţă mâine decizia sa în ceea ce priveşte dobânda de politică monetară. În prezent, rata este de 6,25%.

 

”Lucrurile sunt simple: dacă BNR prezintă un scenariu în care inflaţia continuă să crească peste nivelul estimat anterior, atunci BNR nu şi-a făcut treaba. Altfel spus, trebuie să crească dobânzile rapid până la cel puţin 11%, atât cât este estimat CORE2”, a spus Cîţu.

El apreciază că marţi este „o zi crucială pentru bunăstarea românilor”.

În opinia lui, BNR a aşteptat, ”foarte mult şi degeaba, responsabilitate din partea MF-PSD. MF-PSD nu o să scadă deficitul bugetar”.

 

”BNR trebuie să se gândească la români şi să facă totul că rata inflaţiei să scadă acum. Românii sărăcesc în fieacare zi din cauza inflaţiei psd-iste. Dacă iar împinge vârful inflaţiei în viitor, atunci BNR îi abandonează pe români şi nu vrea să supere politicul. Sper ca BNR să nu uite că, atât mandatul său, cât şi cel al politicienilor, este dat de români. Iar rata inflaţiei mare, inflaţie psd-istă, îi afectează pe toţi românii şi cel mai mult pe cei săraci”, a mai scris fostul ministru de Finanţe şi premier.

Urmărește Business Magazin

Am mai scris despre:
bnr,
inflatie,
institutie,
preturi

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.bmag.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi in această pagină.