Florian Bodog, ministrul Sănătăţii: Avem o problemă cu vaccinul pentru hepatită, nu există producător care să-l livreze

Autor: Radu Tutulan Postat la 07 mai 2017 44 afişări

Florian Bodog, ministrul Sănătăţii, a declarat, duminică, că sunt probleme privind vaccinul antihepatic destinat nou-născuţilor pentru că nu există niciun producător care să îl poată livra.

"În prezent, avem o problemă foarte mare cu vaccinul pentru hepatită, pentru că nu există în momentul de faţă niciun producător care să aibă posibilitatea să îmi livreze acest vaccin, care se face la nou-născut. Am găsit un stoc de vaccin, făcut de o firmă europeană, fabricat în India. Nu l-am luat pentru că nu îndeplinea în totalitate condiţiile de punere pe piaţă din Europa", a declarat Florian Bodog la Digi24.

Bodog acuză fosta conducere a Ministerului Sănătăţii că nu a luat nicio măsură de prevedere prin care să se evite situaţia actuală, în care mai multe judeţe au rămas fără stocuri de vaccin.

"Epidemia de rujeolă a fost anunţată acum un, dar Ministerul Sănătăţii nu a luat nicio măsură şi nu a făcut niciun stoc pentru a suplimenta în caz de nevoie cu vaccin judeţe unde se epuizează. În acest moment, există 10 judeţe unde, la Direcţiile de Sănătate Publică nu mai există stocuri de vaccin. Doar la medicii de familie mai există. Practic, firmele de vaccin au nevoie de o strategie de livrare a acestor vaccinuri, strategie care deşi există la nivel de Europa, în România nu se cunoaşte necesarul de fiole pentru anul viitor. Nu a existat o strategie a vaccinărilor şi a achiziţiilor de vaccinuri. În noua lege, am prevăzut un stoc de minimum şase luni", a declarat ministrul Sănătăţii.

În ceea ce priveşte legea vaccinării, aflată în dezbatere publică, ministrul precizat că părinţii care nu îşi vaccinează copiii riscă să fie acuzaţi de rele tratamente aplicate minorului în cazul în care acesta se îmbolnăveşte sau se dovedeşte că a transmis boala altei persoane.

"Există o prevedere în lege care spune că dacă copilul păţeşte ceva ca urmare a relelor tratamente aplicate, părintele poate răspunde penal, dar nu sunt eu, ca ministru al Sănătăţii, ci justiţia. Personal, sunt de acord ca dacă mi-am asumat responsabilitatea (n.r. nevaccinarii), trebuie să răspund pentru asta. (..) Ca medic, sunt de acord cu acest principiu - dacă nu este vaccinat, copilul să nu intre încomunitate. Din câte ştiu, există şi alte posibilităţi educaţionale la momentul de faţă, mai personalizate. Este un risc. Nu putem să minimizăm şi nu putem să nu ţinem cont de ce se întâmplă în momentul de faţă. În Franţa, dacă nu îţi vaccinezi copilul, acesta nu are ce căuta în colectivitate, nu poate merge la şcoală", a declarat Florian Bodog.

Bodog a mai spus că şi-ar dori ca în noua lege să existe sancţiuni şi pentru echipa de la minister, în cazul în care apar situaţii de lipsă a unor vaccinuri necesare imunizării populaţiei, sancţiuni care ar putea culmina chiar cu demiterea ministrului Sănătăţii dacă nu reuşeşte să pună la dispoziţia populaţiei vaccinurile necesare. Ministrul susţine că au fost demarate procedurile de oprire a exporturilor de vaccin, precizând că are informaţii potrivit cărora a fost reclamat la Comisia Europeană din această cauză.

Urmărește Business Magazin

Am mai scris despre:
VACCIN,
COPII,
RUJEOLĂ

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.bmag.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi in această pagină.