Financial Times: Protestele din Hong Kong sfidează autoritarismul Chinei/ Beijingul denunţă "provocări" la adresa principiului "o singură ţară, două sisteme"

Postat la 02 iulie 2019 61 afişări

Protestele faţă de un proiect de lege privind extrădările în China s-au transformat într-o luptă pentru viitorul Hong Kong-ului, o sfidare la adresa autoritarismului Administraţiei Xi Jinping, care denunţă încălcarea gravă a principiului "o singură ţară, două sisteme", comentează Financial Times.

Financial Times: Protestele din Hong Kong sfidează autoritarismul Chinei/ Beijingul denunţă "provocări" la adresa principiului "o singură ţară, două sisteme"

"În contextul în care China a intensificat controlul asupra teritoriului, protestatarii au adoptat noi strategii de a se ridica împotriva Guvernului susţinut de Beijing. Ceea ce a început ca un protest faţă de un proiect de lege privind extrădările s-a transformat într-o luptă pentru viitorului Hong Kong-ului, un caz rar de sfidare populară la adresa regimului din ce în ce mai autoritarist al preşedintelui Chinei, Xi Jinping", comentează editoriliştii Nicolle Liu şi Sue-Lin Wong, într-un articol publicat în cotidianul Financial Times sub titlul "Cum să mobilizezi milioane de oameni: Lecţii din Hong Kong".

Pe 1 iulie, în ziua aniversării transferului de către Marea Britanie către China a suveranităţii asupra Hong Kong-ului, protestatarii au pătruns ilegal în sediul Parlamentului regional, pe care l-au devastat. Manifestanţii denunţă atitudinea premierului din Hong Kong, Carrie Lam, şi agresivitatea forţelor de ordine.

Manifestanţii s-au inspirat din ideile actorului Bruce Lee, precum şi din mişcările de protest din Franţa (Vestele Galbene), din Sudan, din nordul Africii (Primăvara Arabă) şi din SUA (Ocupaţi Wall Street).

Protestatarii au adoptat un sistem de organizare descentralizat. Conform organizatorilor, este vorba de o manevră tactică, pentru ca Beijingul să nu poată aresta un lider anume. "Am tras învăţăminte după Mişcarea Umbrela din 2014. Actuala mişcare de protest generează incertitudine pentru Guvern", afirmă activistul devenit politician Joshua Wong, eliberat din închisoare în iunie 2019.

Cititi mai multe pe www.mediafax.ro

Urmărește Business Magazin

Am mai scris despre:
hong kong,
china,
denuntare,
financial times

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.bmag.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi in această pagină.