Fermierii au pariat 260 mil. euro pe silozuri

Postat la 05 decembrie 2012 32 afişări

Fermierii şi casele de comerţ cu materii prime agricole au construit în ultimii patru ani silozuri şi magazii cu o capacitate de 2,6 milioane de tone, adică investiţii de 260 milioane de euro, potrivit calculelor ZF, ce au în vedere un preţ mediu de construcţie de 100 euro/tonă.

În România, o piaţă agricolă unde doar 1,5 din 10 hectare sunt irigate, silozurile şi magaziile rămân unul din puţinele instrumente de management al riscurilor. O astfel de investiţie le permite agricultorilor să îşi rostogolească stocurile sau să îşi maximizeze rezultatele speculând evoluţia preţurilor. "Mi-am făcut anul trecut o magazie de 5.000 de tone de cereale, am recuperat banii într-un singur an aşa că am extins anul acesta cu încă 5.000 de tone. În total cred că investiţia s-a ridicat la un milion de dolari, dar a meritat", explică Ion Ciulinaru, un fermier care exploatează 2.500 ha în Călăraşi. Apetitul jucătorilor din agricultură pentru investiţiile în silozuri este vizibil având în vedere că în ultimii patru ani capacitatea de stocare totală de pe piaţa locală a crescut cu 17%, la 17,4 milioane de tone.

Citiţi articolul integral pe www.zfcorporate.ro

Urmărește Business Magazin

Am mai scris despre:
silozuri,
fermieri,
agricultura,
afaceri
/actualitate/fermierii-au-pariat-260-mil-euro-pe-silozuri-10370787
10370787
comments powered by Disqus

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.bmag.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi in această pagină.