Fenomenul meteo bizar din România care provoacă diferenţe mari de temperatură între zi şi noapte. Chiar şi 20 de grade între noapte şi zi

Postat la 10 noiembrie 2018 140 afişări

Vreme tare ciudată în România în aceste zile. Ziua sunt aproape 210 de grade iar noaptea temperaturile scad brusc spre 0-1 grade. Această toamnă călduroasă a făcut primele două victime. O persoană a murit de frig, alta abia a fost salvată de medici.

Fenomenul meteo bizar din România care provoacă diferenţe mari de temperatură între zi şi noapte. Chiar şi 20 de grade între noapte şi zi

Un bărbat a fost găsit decedat, vineri dimineaţă, în parcul central din Sfântu Gheorghe, judeţul Covasna. Un altul a fost transportat la spital, în stare de hipotermie.

Trecătorii care au ajuns vineri dimineaţă în parcul central din Sfântu Gheorghe au fost cei care i-au găsit pe o bancă pe cei doi bărbaţi, nemişcaţi. Au fost cei care au anunţat autorităţile, însă în momentul în care echipele de salvare au venit, nu se mai putea face nimic. Decedase din cauza frigului. Celălalt a fost în stare de hipotermie la spital, pe punctul de a-şi pierde viaţa din cauza frigului, informează Stirile Pro Tv.

Pentru România, este neobişnuit ca în luna noiembrie să asistăm la decese cauzate de hipotermie. De obicei, asta se întâmplă la finalul lui decembrie, ianuarie – februarie. Problema este că în timpul zilei este neobişnuit de cald pentru această perioadă a anului, iar noaptea este neobişnuit de frig, motiv pentru care cei doi oameni fără adăpost nu şi-au luat măsuri de precauţie să se îmbrace cu ceva mai gros sau să găsească câte un cotlon pe unde să se ascundă.

S-au lăsat păcăliţi de soarele şi de temperatura blândă din timpul zilei, în jur de 10 grade Celsius, fără să ştie că noaptea avea să aducă temperaturi de – 5,3 grade Celsius, iar la Miercurea Ciuc temperaturi de – 10 grade Celsius.

Aşadar, asistăm la diferenţe foarte mari de temperatură, care ajung între regimul diurn şi cel nocturn chiar şi la 20 de grade Celsius. Dacă stăm să ne uităm aplicaţiile de meteorologie, temperaturile din timpul nopţii ajung la 0 grade, un grad, maxim două – în centrul Bucureştiului, pentru că lângă Capitală s-au înregistrat minus 2 grade.

Meteorologii au o explicaţie pentru aceste diferenţe mari de temperatură zi-noapte: ei spun că, pe de o parte România este blocată într-un anticiclon care păstrează, de luni bune, căldura şi seceta.

Astfel, avem temperaturi de primăvară, când ar trebui să fie mult mai frig toamna târziu. Pe de altă parte, începe ceaţa să se ridice; peste zi, acesta este un lucru bun: dacă soarele bate cu putere, înseamnă că avem temperaturi mari – exact ce simţim cu toţii când ieşim de la serviciu.

Însă această ceaţă care se ridică produce un fenomen contrar în timpul nopţii: nu mai păstrează pătura de aer cald lipită de pământ, iar în locul ei vine aerul rece. De aceea asistăm la aceste diferenţe de temperatură, când ziua avem 10-14 grade, iar noaptea ne ducem către 0 grade sau chiar spre temperaturi negative.

Urmărește Business Magazin

Am mai scris despre:
noapte,
grade,
romania,
fenomen,
bizar,
provocare

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.bmag.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi in această pagină.