Fenechiu: Nu cred că vom aştepta opinia Comisiei de la Veneţia pe legile justiţiei

Autor: Gabriel Pecheanu Postat la 04 octombrie 2022 45 afişări

Nu este normal ca Parlamentul să aştepte până în luna decembrie opinia Comisiei de la Veneţia asupra legilor justiţiei, declară la RFI liderul senatorilor PNL, Daniel Fenechiu. El precizează că ulterior opiniei, ”se poate interveni printr-o modificare legislativă şi toate sunt bune şi frumoase”.

Fenechiu: Nu cred că vom aştepta opinia Comisiei de la Veneţia pe legile justiţiei

„Eu cred că nu vom aştepta ( opinia din decembrie a Comisiei de la Veneţia pe legile justiţiei - n.r.), dar cred că vom ţine cont. Încă înainte de intrarea în dezbatere a legilor justiţiei am ieşit în spaţiul public, cred că am fost primul care am declarat că în opinia mea, legile justiţiei vor fi edictate undeva în perioada 10-15 octombrie, în raport de ce ştiam că sunt priorităţile lui Cătălin Predoiu, cele ale Guvernului României, în raport de discuţiile pe care le-a avut Cătălin Predoiu şi cu domnul Reynders şi cu doamna Jourova”, spune Daniel Fenechiu.

El precizează că majoritatea modificărilor au fost discutate cu Uniunea Europeană, cu Comisia Europeană şi sunt propuse în general de minister, urmare a consultărilor pe care Cătălin Predoiu le-a avut cu Vera Jurova şi cu Didier Reynders.

„Pe de altă parte, un alt set de amendamente făcute la proiectele de lege vin din partea CSM-ului şi ÎCCJ-ului, CSM-ul fiind garantul independenţei justiţiei şi reprezentantul sistemului judiciar. Deci din punctul ăsta de vedere, eu cred şi ştiu că continuă dialogul între Cătălin Predoiu şi Jourova şi respectiv Reynders. Pe de altă parte, nu cred că este normal să aşteptăm până în luna decembrie, cred că este firesc să edictăm aceste legi. Cu siguranţă, va exista un atac la CCR din partea Opoziţiei şi aici mă refer în principal la USR, iar pe de altă parte, în momentul în care Comisia de la Veneţia se pronunţă, în

ipoteza în care constată că există vreo neconcordanţă între varianta legiferată de Parlamentul României şi viziunea Comisiei de la Veneţia, se poate interveni printr-o modificare legislativă şi toate sunt bune şi frumoase”, adaugă Fenechiu.

El apreciază că Parlamentul „nu se grăbeşte” cu adoptarea legilor justiţiei.

„Păi, nu ne grăbim, a existat un proiect de timing, care a fost făcut în discuţiile cu Comisia Europeană, deci timingul edictării n-a fost stabilit arbitrar de către Guvern, de către Cătălin sau de către colegii mei din comisia specială, ci a fost un timing discutat, nu a existat nici o problemă. Faptul că Opoziţia susţine diverse lucruri ţine de jobul Opoziţiei, e firesc să facă treaba respectivă, ei au fost de altfel şi cei care au sesizat Comisia de la Veneţia, deci din punctul ăsta de vedere, eu vă spun că e delicată problema să amânăm întotdeauna, până se pronunţă cineva. Eu cred că cel mai important lucru este ca modificările care sunt făcute să fie discutate cu Comisia Europeană şi dacă sunt discutate, cu siguranţă şi poziţia Comisiei de la Veneţia va fi o poziţie pozitivă şi va fi în sensul modificărilor, iar pe de altă parte, nu putem bloca tot procesul legislativ până în momentul în care pentru fiecare modificare efectiv primim acordul”, încheie Fenechiu.

Comisia de la Veneţia a anunţat că va emite în luna decembrie o opinie asupra legilor justiţiei în varianta Predoiu, proiecte care se află acum într-o comisie specială din Parlament. Coaliţia PSD-PNL-UDMR intenţionează să adopte legile justiţiei cât mai repede posibil.

Urmărește Business Magazin

Am mai scris despre:
fenechiu,
legile justiţiei,

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.bmag.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi in această pagină.