Cine este Elvira Nabiullina, femeia pe care se sprijină Putin ca să evite prăbuşirea financiară a Rusiei în urma sancţiunilor economice

Postat la 31 octombrie 2016 36813 afişări

Cine este Elvira Nabiullina, femeia pe care se sprijină Putin ca să evite prăbuşirea financiară a Rusiei în urma sancţiunilor economice

După invadarea Ucrainei, lumea Occidentală a impus Rusiei cel mai dur sistem de sancţiuni văzut vreodată. Practic, Rusiei li s-a interzis accesul la sistemul financiar internaţional, iar pe piaţa internă, Banca Centrală a dublat dobânda în încercarea de a stăvili retragerile de cash. 

De două zile, ruşii stau la coadă la bănci şi la bancomate încercând să îşi retragă banii. Cine are valută este obligat să o vândă pe piaţa bancară. 

La Moscova, luni dimineaţă, la deschiderea pieţei, rubla s-a prăbuşit cu 30%, iar acţiunile principalelor companii ruseşti cotate la bursele externe au înregistrat scăderi chiar şi de 70%. 

Bursa de la Moscova a fost închisă. 

Putin se bazează acum pe Elvira Nabiullina, guvernatorul Băncii Centrale, o persoană extrem de respectată, atât în Rusia, cât şi pe plan internaţional, să încerce să evite o prăbuşire şi un faliment generalizat a sistemului financiar rusesc şi al Rusiei în ansamblu. 

Elvira Nabiullina s-a născut într-o familie modestă. Tatăl ei a fost şofer de tir, iar mama sa a lucrat într-o fabrică.

Aceasta şi-a descoperit pasiunea pentru matematică când a început şcoala. A fost o elevă conştiincioasă care se afla mai mereu pe primul loc în clasă. Elvira şi-a căpătat popularitatea lăsându-şi colegii să copieze de la ea la teste. Unii dintre profesorii săi o consideră şi acum cea mai bună elevă pe care au avut-o de-a lungul carierei. Acest lucru a mulţumit-o pe moment, însă aspiraţiile ei erau mult mai înalte.

Aceasta şi-a descoperit pasiunea pentru matematică când a început şcoala. A fost o elevă conştiincioasă care se afla mai mereu pe primul loc în clasă. Elvira Nabiulina şi-a căpătat popularitatea lăsându-şi colegii să copieze de la ea la teste. Unii dintre profesorii săi o consideră şi acum cea mai bună elevă pe care au avut-o de-a lungul carierei. Acest lucru a mulţumit-o pe moment, însă aspiraţiile ei erau mult mai înalte.

A absolvit Facultatea de Economie a Universităţii din Moscova şi tot în cadrul academic l-a întâlnit pe viitorul ei soţ. Elvira Nabiullina s-a măritat cu profesorul ei, Yaroslav Kuzminov, care mai târziu a devenit rectorul Şcolii Superioare de Economie din Moscova.

Cei doi am împreună doi copiii, un băiat şi o fată. Chiar dacă Yaroslav a fost profesorul ei în timpul facultăţii, Nabiullina este cea care ia deciziile importante acasă.

Cariera acesteia a avut parte atât de suişuri cât şi de coborâşuri. A acceptat să lucreze la Ministerul Economiei din Moscova, iar pasiunea pentru munca ei o facea să vină prima şi să plece ultima de la birou. Treptat a fost promovată în funcţia de ministru adjunct, iar în anul 2007 a fost numită de Vladimir Putin ministrul economiei.

Prima întâlnire a Elvirei Nabiullina cu Vadimir Putin a avut loc în timpul studiilor universitare, când s-a înscris la un curs numit „teoria critică a economiei occidentale”.

Adevăratul test pentru ea a fost să păstreze un echilibru al economiei atunci când criza economică a lovit Rusia. “Doar pentru că ne aflăm într-o criză, nu ar trebui să renunţăm la planurile noastre. Trebuie să căutăm alte modalităţi de a le îndeplini”, spune Nabiullina.

Citiţi continuarea pe Ziarul Financiar.

Urmărește Business Magazin

Am mai scris despre:
rusia,
banci,
femeie,
inchidere,
timp liber,
vladimir putin

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.bmag.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi in această pagină.