​Farmaciile independente vor ca preţurile la medicamentele fără reţetă să nu crească. Sânziana Mardale, farmacistă: „Ne referim la paracetamol şi analgezice, alcoolul sanitar de la 5 lei a ajuns la 10”

Autor: Georgiana Mihalache Postat la 21 martie 2020 323 afişări

​Farmaciile independente vor ca preţurile la medicamentele fără reţetă să nu crească. Sânziana Mardale, farmacistă: „Ne referim la paracetamol şi analgezice, alcoolul sanitar de la 5 lei a ajuns la 10”

Asociaţia Farmaciilor Independente Ethica (AFIE) atrage atenţia că pacienţii au un acces îngreunat la medicamente din cauza măririi preţurilor la produsele eliberate fără prescripţie medicală (OTC), în contextul în care preţurile ajung să se dubleze sau tripleze în anumite cazuri.

 trage un semnal de alarmă privind îngreunarea accesului pacienţilor la medicamente din cauza măririi preţurilor medicamentelor şi indisponibilitatea unor medicamente esenţiale pentru bolnavii cronici. ca preţurile la medicamente şi produse medicală să cer stoparea creşterii nejustificate a preţurilor medicamentelor şi măsuri de protecţie a farmaciştilor.

„AFIE solicită de urgenţă furnizorilor de medicamente şi produse medicale să stopeze creşterea accelerată a preţurilor acestora, iar dacă există motive reale şi argumentate pentru care preţurile acestora cresc, statul român trebuia să ia măsuri astfel încât pacientul să nu fie cel care ajunge să aibă de suferit”, a spus Sânziana Mardale, preşedinte al Asociaţia Farmaciilor Independente Ethica (AFIE).

Ea a menţionat că a văzut creştere la piaţa care nu este reglementată de către stat, la medicamentele fără reţetă, la paracetamol, aspirină, ibuprofen, gama de prevenţie, de creştere a imunităţii. În plus, la produsele de protecţie, măşti, mănuşi, soluţii de dezinfecţie. Farmacista a precizat exemplul măştilor care au ajuns de la 50 de bani bucata, la 8 lei.

„Nu ne dăm seama dacă scumpirile sunt reale, dacă există nişte argumente pentru care aceste preţuri au fost crescute atât de mult sau este utilizat acest context”, a mai spus Sânziana Mardale.

Soluţiile propuse de Asociaţia Farmaciilor Independente privesc asigurarea materialelor de protecţie pentru farmacişti şi asistenţi de farmacie, asigurarea necesarului de medicamente şi materiale sanitare pentru farmacii, derogarea de la obligaţia ca pacientul să semneze fizic eliberarea prescripţiilor medicale.

„În contextul pandemiei de Coronavirus, a pune pacienţii pe drumuri, să meargă din farmacie în farmacie pentru a întreba de disponibilitatea medicamentelor necesare, prezintă un risc semnificativ pentru sănătatea acestor pacienţi vârstnici, cu boli cronice, cei mai afectaţi de infecţia cu COVID-19”, a mai spus Sânziana Mardale.

Asociaţia Farmaciilor Independente Ethica este o organizaţie non-guvernamentală formată din peste 200 de membri din 31 de judeţe şi Bucureşti, distribuite în toate regiunile ţării.

Urmărește Business Magazin

Am mai scris despre:
medicamente,
preturi,
crestere,
farmacii,
asociatie

ALEPH STORY: BEST OF. Roşia Montană, o pierdere de aur!

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.bmag.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi in această pagină.