Fabricile de frigidere şi maşini de spălat Arctic din România vor avea un nou proprietar

Autor: Cristina Roşca Postat la 26 ianuarie 2023 5825 afişări

Fabricile de frigidere şi maşini de spălat Arctic din România vor avea un nou proprietar

Grupul american Whirlpool şi gigantul turc Arcelik, ce deţine local fabricile Arctic de la Găeşti şi Ulmi, judeţul Dâmboviţa, îşi vor uni forţele pe piaţa din Europa pentru a crea un jucător de top pe segmentul electrocasnicelor, scrie Reuters.

Americanii de la Whirlpool au anunţat că vor să vândă cea mai mare parte a businessului din Europa, Orientul Mijlociu şi Africa, această masură fiind parte a unui plan strategic lansat în 2022. Din cauza tensiunilor geopolitice din Europa, grupul a anunţat că marjele de profit operaţional (EBIT) sunt nesatisfăcătoare şi e nevoie de mai mult timp până când acestea vor ajunge la un nivel dorit.

În acest context, Whirlpool şi Arcelik, ce deţine în portofoliu mărci precum Beko sau Grundig, vor crea o entitate comună unde vor pune laolaltă businessurile din Europa, scrie Reuters. Aceasta entitate va opera şi fabricile Arcelik din Europa, atât cele de electrocasnice mari şi mici, cât şi cele de electronice. Whirlpool va avea 25% din acţiuni, iar Arcelik va avea restul.

Această companie va avea afaceri anuale de 6 mld. euro şi peste 20.000 de salariaţi în mai multe pieţe europene. Businessul Whilrpool din Orientul Mijlociu şi Africa va fi vândut către Arcelik pentru 20 mil. euro. Doar cel din Europa va fi operat comun.

În România, Arctic realizează doar frigidere (la Găeşti) şi maşini de spălat (la Ulmi). Acestea sunt vândute atât local, cât mai ales (peste 80% din producţie) la export. Celelalte electrocasnice sunt realizate în alte ţări şi importate.

Whirlpool va păstra divizia KitchenAid în Europa, Orientul Mijlociu şi Africa.

Urmărește Business Magazin

Am mai scris despre:
arctic,
fabrici,
american,
gigant,
masini,
romania

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.bmag.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi in această pagină.