Fabrica Alka de la Bucureşti, singurul furnizor de alimente din România pentru supermarketurile Marks & Spencer

Autor: Cristina Roşca Postat la 18 septembrie 2020 222 afişări

Grupul britanic Marks & Spencer, care are activităţi atât în retailul de modă, cât şi în cel de alimente, are în total patru furnizori în România, dintre care trei produc haine sau pantofi şi unul alimente.

Fabrica Alka de la Bucureşti, singurul furnizor de alimente din România pentru supermarketurile Marks & Spencer

Grupul britanic Marks & Spencer, care are activităţi atât în retailul de modă, cât şi în cel de alimente, are în total patru furnizori în România, dintre care trei produc haine sau pantofi şi unul alimente.

Astfel, fabrica Alka din Bucureşti este singurul furnizor de alimente al retailerului care are o reţea de supermarketuri poziţionate pe segmentul superior de preţ, potrivit datelor pu­blice.

Oficialii Alka nu au dorit să ofere informaţii privind acest parteneriat cu gigantul britanic cum ar fi ce anume realizează pentru Marks & Spencer, dacă e vorba de mărci private sau dacă livrează propriile produse sub branduri precum Alfers, Prăjitura Casei sau Toortizi. Din datele ZF, acest parteneriat este relativ recent dat fiind că acum un an compania nu figura pe lista de furnizori. Mai exact, în 2019 erau doar două fabrici partenere din România şi ambele realizau haine sau pantofi pentru britanici. În prezent pe site-ul companiei figurează trei parteneri pe segmentul de modă, firma Art Limited din Iaşi, Alextricot din Dolj şi Sarmac din Bihor. Acestea sunt companii mici şi medii, cu câteva zeci sau poate sute de salariaţi şi cu afaceri ce variază de la 3 mil. lei în cazul Art Limited la 6,5 mil. lei pentru Alextricot. În cazul Sarmac, cu afaceri de sub 2 mil. lei în 2019, pe platforma Confidas apare informaţia conform căreia firma e în faliment. Afacerile s-au prăbuşit anul trecut, scăzând cu 80%. Totuşi, pe site-ul retailerului apare în continuare ca furnizor.

Dacă în România sunt în total patru furnizori ai Marks&Spencer, compania neavând propriile fabrici, în Polonia, cea mai dezvoltată economie din regiune, sunt opt. Dintre aceştia patru produc alimente, doi realizează cosmetice şi alţi doi haine.

Marks & Spencer este un gigant cu afaceri de peste 11 mld. euro anual pe ambele divizii şi circa 1.500 de magazine pe 62 de pieţe. Compania este activă şi în retailul local de modă în sistem de franciză.

Retailerul a venit în România acum 16 ani cu divizia de modă, fiind unul dintre primele nume internaţionale de pe piaţă. Iniţial brandul a fost adus în franciză pentru ca în 2012 britanicii să vină direct. În primăvara lui 2016 grupul a adus local şi divizia de alimente, care vinde câteva sute de tipuri de produse. Apoi, un an mai târziu britanicii au anunţat că închid magazinele din România şi mai multe alte pieţe din regiune. Între timp, trei dintre cele şase unităţi au fost preluate în sistem de franciză de grupul Voici La Mode, care a mai deschis şi o a patra unitate. Este vorba doar de magazine de modă, divizia de alimente ieşind definitiv de pe piaţa locală.

În acest context, produsele pe care Alka le livrează către Marks&Spencer se vând pe alte pieţe din lume. Grupul Alka, producătorul unor branduri precum Alfers şi Toortizi, se apropie de afaceri de 50 mil. euro în 2020, în contextul în care vizează o creştere de două cifre pentru anul acesta. Alka produce în România în două fabrici - în Bucureşti şi Prahova, iar o parte din produsele din portofoliu merg la export pe mai mult de 40 de pieţe de pe cinci continente. Anul trecut, compania a depăşit pentru prima dată o pondere de 10% a exporturilor în totalul vânză­rilor, iar compania vrea să majoreze această pondere în cotinuare, conform celor mai recente date ale ZF.

Urmărește Business Magazin

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.bmag.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi in această pagină.