Examene de unitate

Postat la 25 martie 2006 1 afişăre

Cu trei saptamani inainte de debutul campaniei electorale, prin forta imprejurarilor, principala alianta a opozitiei trebuie sa se grabeasca in a-si desemna candidatul la Presedintia Romaniei.

Cu trei saptamani inainte de debutul campaniei electorale, prin forta imprejurarilor, principala alianta a opozitiei trebuie sa se grabeasca in a-si desemna candidatul la Presedintia Romaniei. Ar fi trebuit sa fie Theodor Stolojan, dar, prin-tr-o trista ironie, cel care parea potrivit pentru aceasta postura a fost invins de fragilitatea conditiei umane. Deocamdata, "Stolo" trebuie sa stea pe margine si sa priveasca un joc in care a fost vedeta, dar care se va desfasura fara el. Candidatul la Presedintie este o conditie importanta pentru ca Alianta sa continue sa pastreze ceva asi in maneca.

Mai importanta este insa unitatea Aliantei. Nu este neaparat adevarat ca dupa plecarea lui Stolojan barca opozitiei va incepe sa ia apa pentru ca in echipaj unul trage "hais" si celalat "cea". Liderul liberal era un singuratic si aceasta atitudine pe de o parte linistea valurile, pe de alta parte incurca curentii.  Facerile si desfacerile de partide si aliante au tulburat sistematic existenta miscarii liberale dupa 1989. Se poate zice ca aceasta miscare are in miezul sau gena neastamparata a mobilitatii, iar ereditatea ii face pe liberali sa fie in-tr-o continua framantare. Mostenirea este valabila inclusiv pentru actualul Partid National Liberal. A fost insa, intotdeauna, un lider care a generat echilibru. Acum este randul lui Tariceanu, un vechi liberal, ambitios, aparent lipsit de carisma, dar nu lipsit de forta.

Misiunea sa este usurata de imprejurari care reclama alinierea fara cracnire in front, uitarea temporara a orgoliilor. In ce-i priveste pe democrati, ei trec in fiecare zi prin probe de anduranta. PD nu are o personalitate de partid distincta, nici prea multi lideri de "aruncat" pe piata si se pare ca si-a atins limitele in ce priveste recoltarea simpatiei electoratului. Are turbulentele si turbulentii sai. Dar cine nu are intr-un an electoral? In primul si in ultimul rand il are pe Basescu. Aici este slabiciunea si forta PD. Noul presedinte al PNL are trasaturi comune cu istoricul presedinte al PD. Ambii stiu sa loveasca cu verbul, ambii sunt suflete tari. In alchimia Aliantei s-a schimbat un lider. Temporar si atmosfera. Echipa a ramas aceeasi, partidele la fel. La fel si prioritatile. Cum-necum, forta alaturarii unui partid liberal cu un partid democrat ramane nu neaparat in lideri, ci in complementaritate. 

Urmărește Business Magazin

Am mai scris despre:
Examene de unitate
/actualitate/examene-de-unitate-979669
979669
comments powered by Disqus

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.bmag.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi in această pagină.