Eurobank Property Services: stagnarea preţurilor rezidenţiale ar putea fi de scurtă durată

Autor: Ioana Mihai-Andrei Postat la 23 octombrie 2014 225 afişări

Eurobank Property Services a finalizat primul Model de Evaluare complet Automată (AVM) pentru piaţa rezidenţială din România. Completând indicii de tip hedonic şi modelul de previzionare (forecast) personalizate pentru piaţa rezidenţială românească, noul instrument statistic permite evaluarea nediscriminatorie a proprietăţilor rezidenţiale cu ajutorul unor modele econometrice avansate, utilizând o extinsă bază de date multi-anuală. De remarcat că, acest instrument, AVM, salvează timp, bani şi resurse, prin oferirea posibilităţii de a obţine o estimare corectă a unei proprietăţi rezidenţiale.

Eurobank Property Services: stagnarea preţurilor rezidenţiale ar putea fi de scurtă durată

Cele mai recente evoluţii ale Indicelui Proprietăţilor Rezidenţiale pentru piaţa din România, oferite de Eurobank Property Services (EPS), se referă la perioada celui de-al treilea trimestru al anului 2014, incluzând date ce acoperă o perioadă istorică de mai mult de nouă ani.

Indicele naţional ce a crescut cu 0,5% în al treilea trimestru al anului 2014, menţine perspectiva preţului stabil calculată în trimestrele anterioare.  Cu toate acestea, de la începutul anului, evoluţia acestui indicator a înregistrat o scădere cu  aproximativ 1%.  Stagnarea recentă a preţului, combinată cu modificarea de -2,1% pe an ca medie în ultimii cinci ani, sugerează în primul rând că scăderea iniţială calculată in acea perioadă s-a încheiat şi în al doilea rând că, stagnarea preţului pe piaţa rezidenţială din România continuă fără a se înregistra revenirea preţului deocamdată.  Indicele calculat la nivel de Bucureşti a scăzut cu -0,5% în ultimul trimestru, inversând uşoara tendinţă de creştere înregistrată în trimestrul precedent.  Cu toate acestea, indicele Bucureşti Centru a crescut cu 1,6% în ultimul trimestru, în timp ce indicii pentru Bucureşti Periferie şi judeţul Ilfov au prezentat o uşoară creştere negativă a preţului în trimestrul analizat.  

Cele opt diviziuni ale României pot fi separate în două grupe egale, patru diviziuni situate în centrul şi vestul ţării înregistrează tendinţe de creştere şi un număr egal de diviziuni situate în sudul şi sud-estul României înregistrează tendinţe de scădere. Moldova conduce în rândul diviziunilor cu creşteri de preţuri, cu o creştere de 3,2% de la an la an şi o creştere de 2,6% în ultimul trimestru, urmată de Vest, Nord şi Centru, toate cu  evoluţii pozitive trimestriale şi de la an la an. Diviziunea Dunăre şi Marea Neagră a înregistrat cea mai abruptă reducere a preţului de la an la an cu -4,1% urmată de Sud, Muntenia şi Bucureşti+Ilfov, toate cu evoluţii trimestriale similare. Această separare echilatabilă şi echilibrată poate indica faptul că stabilitatea globală a preţului indicelui naţional poate fi rezultatul a două segmente naţionale competitive cu tendinţe stabile, similare şi opuse, precum şi o clară separare în evoluţie între cele două părţi ale ţării. 

Indicii celor mai mari 10 oraşe ale României în afara Bucureştiului, prezintă per ansamblu o performanţă stabilă de la an la an cu fluctuaţii trimestriale care par să fie mai degrabă corecţii pe termen scurt sau zgomot statistic decât indicaţii solide pentru o performanţă distinctă, fie aceasta pozitivă sau negativă.  

Indicele noilor proprietăţi în Bucureşti a avut o evoluţie peste media generală, ca şi peste alţi indici, crescând cu 2,9% faţă de acelaşi trimestru al anului trecut, în timp ce acelaşi indice al proprietăţiilor noi la nivel naţional a stagnat. Pe de altă parte, apartamentele din Bucureşti au înregistrat o evoluţie decendentă de -4.3% de la an la an, mai rapidă decât alte tipuri de proprietăţi ce au fluctuat aproape de stabilitate.  

În general, cea mai recenta evoluţie a indicilor rezidenţiali de preţ calculaţi de EPS sugerează sfârşitul scăderii generalizate a preţurilor, succedată de o stagnarea a preţurilor, ce este mai evidentă în marile oraşe.  Faptul că indicele agregat naţional poate fi rezultatul a două tendinţe concurente de creştere şi scădere a preţurilor, în acelaşi timp cu o uşoară redresare a pieţei de primă importanţă (Bucureşti Centru) sugerează că stagnarea preţurilor ar putea fi de scurtă durată şi creşterea indicelui ar putea fi posibilă în curând. 

Eurobank Property Services S.A. este o subsidiară a grupului Eurobank. Înfiinţată în iunie 2005, drept un centru de servicii integrate, compania oferă soluţii pentru domeniul imobiliar. Eurobank Property Services S.A. a dezvoltat o reţea pe teritoriul României, coordonată din sediul central situat in Bucureşti.

Urmărește Business Magazin

Am mai scris despre:
eurobank,
preturi,
proprietati,
evaluare,
indici
/actualitate/eurobank-property-services-stagnarea-preturilor-rezidentiale-ar-putea-fi-de-scurta-durata-13447084
13447084
comments powered by Disqus

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.bmag.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi in această pagină.