Euro face un pas înapoi la cursul BNR de vineri, după ce ieri a atins maximul ultimelor trei săptămâni. Ce spun dealerii despre evoluţia cursului din zilele următoare

Autor: Monica Juganaru Postat la 09 august 2013 45 afişări

Cursul BNR de astazi

Cursul BNR de vineri:

Euro4,4373-0,0026-0,06%
Dolar american3,3157-0,0097

-0,29%

 

Moneda naţională s-a apreciat uşor în prima parte a şedinţei interbancare, astfel că Banca Naţională a României (BNR) a publicat un curs de referinţă în scădere cu 0,26 bani, la 4,4373 lei/euro.

În sesiunea de joi, referinţa a fost de 4,4399 lei/euro, reprezentând cel mai ridicat nivel din ultimele trei săptămâni.

Leul a continuat să se aprecieze în raport cu dolarul american, cursul de referinţă coborând cu 0,97 bani, de la 3,3254 lei/dolar la 3,3157 lei/dolar.

Leul s-a întărit şi în raport cu francul elveţian, iar rata de schimb a scăzut la 3,6033 lei/franc, de la 3,6107 lei/franc joi. Cotaţia anunţată joi a fost cel mai ridicat nivel din ultimele cinci săptămâni.

Ratele de schimb leu/dolar şi leu/franc elveţian sunt calculate de BNR în funcţie de paritatea leu/euro şi ratele de schimb euro/dolar şi euro/franc elveţian.

La deschiderea şedinţei interbancare, euro a fost cotat la 4,44 lei, aproape de nivelul de la finalul sesiunii precedente, când schimburile s-au realizat la 4,4410 - 4,4440 lei/euro.

În prima oră de tranzacţionare, cotaţiile au variat nesemnificativ, iar spre jumătatea zilei cursul a coborât spre 4,4350 lei/euro.

"Realinierea monedei locale la tendinţa regională sugerează că potenţialul de depreciere cauzat de recentele declaraţii BNR în favoarea relaxării monetare s-a materializat deja, iar leul se va mişca probabil în linie cu tonul climatului extern în următoarele săptămâni. Un mediu extern relativ liniştit implică o perspectivă pe termen scurt favorabilă leului şi ne aşteptăm ca moneda locală să nu se îndepărteze foarte mult de la nivelurile curente în zilele urmatoare", arată un raport ING Bank transmis vineri dimineaţă.

Cursul s-a apropiat joi de 4,46 lei/euro, deprecierea leului fiind determinată, cel mai probabil, de înrăutăţirea sentimentului din pieţele globale, pe fondul aşteptărilor tot mai numeroase că Fed va reduce stimulul monetar mai devreme decât se estima anterior, dar şi de o declaraţie a guvernatorului BNR Mugur Isărescu privind dispobilitatea băncii centrale de a continua relaxarea monetară.

Dobânzile afişate vineri de băncile comerciale pentru depozitele atrase (ROBID) şi plasate (ROBOR) în lei pe termen de o zi au continuat să scadă, pe fondul surplusului de lichiditate, şi au ajuns la 1,7 - 2,2% pe an, după ce joi au fost la 1,93% - 2,43% pe an. Dobânzile pentru plasamentele la o săptămână au scăzut la 2,12 - 2,62% pe an, după ce joi s-au plasat la 2,38% - 2,88% pe an.

Urmărește Business Magazin

Am mai scris despre:
Cursul BNR,
euro,
dolar
/actualitate/euro-face-un-pas-inapoi-la-cursul-bnr-de-vineri-dupa-ce-ieri-a-atins-maximul-ultimelor-trei-saptamani-ce-spun-dealerii-despre-evolutia-cursului-din-zilele-urmatoare-11236297
11236297
comments powered by Disqus

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.bmag.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi in această pagină.