EURIBOR a ajuns la 2,908% pe scadenţa la trei luni, continuând trendul ascedent din ultimul an

Autor: Roxana Rosu Postat la 23 martie 2023 46 afişări

Rata dobânzii la creditele acordate în euro pe piaţa interbancară europeană (EURIBOR), cu scadenţa la trei luni, a ajuns la 2,908%, continuând trendul ascedent din ultimul an, pe fondul majorării dobânzii de referinţă de către Banca Centrală Europeană, scrie Ziarul Financiar.

EURIBOR a ajuns la 2,908% pe scadenţa la trei luni, continuând trendul ascedent din ultimul an

Comparativ, în februarie 2022, Euribor la 3 luni avea o valoare negativă, fiind cotat la -0,5%, şi a trecut în teritoriu pozitiv spre finalul lunii iulie. Pe 1 august 2022, Euribor era la 0,24% şi a crescut constant în următoarele luni.

De la începutul lui 2023, când era la 2,16%, indicele a marcat deja un avans de 34%.

În acelaşi timp, Euribor la 6 luni era cotat miercuri la 3,071%, iar cel la 12 luni la 3,322%.

Creşterea Euribor a fost influentaţă de majorarea inflaţiei în zona euro şi a fost amplificată de declanşarea războiului din Ucraina, în februariei 2022, când BCE a dat primele semnale că ar putea majora dobânda de referinţă.

Dobânda de referinţă este acum la 3,50%, cea mai recentă creştere, de 50 puncte procentuale, fiind operate pe 16 martie. BCE a majorat dobânda în acest ritm şi la şedinţele din februarie şi decembrie, după creşteri de 75 de puncte în octombrie şi septembrie 2022.

Urmărește Business Magazin

Am mai scris despre:
euribor,
crescut,

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.bmag.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi in această pagină.