Este prea devreme ca SUA să-şi deschidă ambasada la Teheran, consideră Zarif

Autor: Valentin Vidu - Mediafax Postat la 24 august 2015 41 afişări

Ministrul iranian de Externe Javad Zarif consideră că este prea devreme să se vorbească despre redeschiderea Ambasadei Statelor Unite la Teheran, în timp ce britanicii îşi redeschideau misiunea, la patru ani după ce protestatari au devastat reşedinţa ambasadorului britanic, relatează Reuters online.

Ministrul britanic de Externe Philip Hammond a particpat duminică la ceremonie, în opulenta clădire din secolul al XIX-lea din capitala iraniană, în care atacatori au incendiat steagul britanic, în 2011, au tăiat portretele monarhilor britanici şi au furat bunuri.

Întrebat despre o eventuală redeschidere a misiunii americane, ministrul iranian Javad Zarif a declarat că "atitudinea ilogică" a Statelor Unite faţă de Iran arată că n-a venit timpul unui gest similar cu Washingtonul.

"Se pare că este necesar să aibă loc o schimbare în acest tip de atitudine şi comportament din partea Statelor Unite. Aşa că situaţia este diferită cu Statele Unite", a spus el.

Ambasada americană a fost ocupată cu câteva zile înainte de Revoluţia Islamică din 1979 de către studenţi, care se temeau de o repetare a loviturii de stat din 1953, când CIA a orchestrat îndepărtarea de la putere a premierului iranian. Criza ostaticilor americani a durat 444 de zile, iar Washingtonul şi Teheranul şi-au întrerupt relaţiile diplomatice.

Iranul şi-a redeschis ambasada la Londra duminică, în paralel, după ce a ajuns luna trecută la un acord asupra programului său nuclear cu şase mari puteri - inclusiv Statele Unite şi Marea Britanie.

Preşedintele american Barack Obama a promis să opună un vot de veto în cazul în care Congresul, controlat de republicani, care se opun acordului, resping textul, care urmează să conducă la începerea procesului de ridicare a unei serii de sancţiuni economice impuse Iranului.

Urmărește Business Magazin

Am mai scris despre:
IRAN,
DIPLOMAŢIE,
SUA
/actualitate/este-prea-devreme-ca-sua-sa-si-deschida-ambasada-la-teheran-considera-zarif-14685760
14685760
comments powered by Disqus

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.bmag.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi in această pagină.