Este oficial: Zile în plus de concediu pentru o categorie de salariaţi din România

Autor: Alexandru Nanu Postat la 12 martie 2020 960 afişări

Este oficial: Zile în plus de concediu pentru o categorie de salariaţi din România

Angajaţii din cadrul instanţelor judecătoreşti şi al parchetelor vor beneficia de zile suplimentare de concediu, plătit, conform celor mai recente Hotărâri ale Consiliului Superior al Magistraturii publicate în Monitorul Oficial.

În această săptămână au apărut în Monitorul Oficial, Hotărârile Consiliului Superior al Magistraturii nr. 26/2020 şi 27/2020.

Concret, aceste hotărâri stabilesc că judecătorii şi procurorii vor beneficia de cinci zile lucrătoare, concediu plătit,  pentru bărbaţi la naşterea copilului (concediu paternal).

În timp ce grefierii şi personalul conex vor beneficia de, în plus faţă de concediul paternal, şi de o zi lucrătoare aferent controlului medical anual.

Prevederile, anterior menţionate, sunt stipulate în Hotărârea nr. 26/2020 pentru modificarea Regulamentului privind concediile judecătorilor şi procurorilor, aprobat prin Hotărârea Plenului Consiliului Superior al Magistraturii nr. 325/2005 şi în Hotărârea nr. 27/2020 pentru modificarea Regulamentului privind concediile personalului auxiliar de specialitate şi personalului conex din cadrul instanţelor judecătoreşti şi al parchetelor de pe lângă acestea, aprobat prin Hotărârea Plenului Consiliului Superior al Magistraturii nr. 186/2007.

 Judecătorii şi procurorii au dreptul la concedii plătite care nu se includ în durata concediului de odihnă, în cazul următoarelor evenimente familiale deosebite:

a) căsătoria judecătorului sau a procurorului - 5 zile lucrătoare;

b) căsătoria unui copil - 3 zile lucrătoare;

c) decesul soţului sau soţiei ori al unei rude până la gradul al III-lea inclusiv a magistratului sau a soţului/soţiei acestuia - 3 zile lucrătoare;

d) controlul medical anual - o zi lucrătoare.

Judecătorii şi procurorii au dreptul la concediu paternal, în condiţiile legii.

În afara concediului de odihnă, personalul auxiliar de specialitate şi personalul conex au dreptul la concedii plătite, care nu se includ în durata concediului de odihnă, în cazul unor evenimente familiale deosebite, şi anume:

a) căsătoria - 5 zile lucrătoare;

b) căsătoria unui copil - 3 zile lucrătoare;

Urmărește Business Magazin

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.bmag.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi in această pagină.