Emil Boc: "Uitati-va in ce greutati majore intra tari precum Irlanda, pentru ca nu au facut ceea ce trebuie"

Postat la 11 decembrie 2010 56 afişări

Daca nu faceam ce am facut si urmam politicile lui Tariceanu, eram intr-o situatie mult mai grava decat Irlanda, pentru ca am fi avut in 2009 un deficit in jur de 12% din PIB, a declarat premierul Emil Boc intr-un interviu pentru postul public de radio.

"Romania in 2008 se afla pe marginea prapastiei, atunci cand am preluat guvernarea. Insa am reusit in acesti doi ani, 2009 si 2010, sa stabilizam tara si, incepand cu 2011, mergem pe crestere economica, datorita masurilor dure, dar corecte cu viitorul acestei tari", afirma prim-ministrul.

In 2008, sustine el, tara a avut sansa de a avea o crestere de 8% datorita intrarii in Uniunea Europeana, dar a fost lasata cu un deficit de 5,2%, iar daca s-ar fi continuat politicile guvernarii Tariceanu, atunci am fi ajuns la deficite de 12-14% in 2009 si 2010. "Acel guvern a vandut iluzii in foarte multe domenii, vanzand oamenilor iluzia ca se pot finanta asistenta sociala, pensii, salarii, fara acoperire in activitatea economica. Noi am fost nevoiti sa ajustam aceasta tara in raport cu ceea ce ea poate produce si sa nu imprumutam astfel incat sa o ducem in faliment total."

In Romania, afirma Boc, criza a ajuns cam la 6-8 luni dupa ce a fost in plina desfasurare in Vestul Europei sau in America, asa incat si iesirea din criza "este putin intarziata fata de celelalte tari care incep sa o depaseasca. Insa noi iesim acum cu stabilitate economica. Romania a facut ceea ce trebuie, chiar daca dureros, pentru a avea un viitor consistent pe termen mediu si lung din perspectiva cresterii economice".

Prin masurile pe care le-a luat Guvernul, s-au evitat derapaje de genul celor din "tari cu staif in UE, care astazi au mari probleme. Uitati-va in ce greutati majore intra tari precum Irlanda, pentru ca nu au facut ceea ce trebuie si astazi sunt practic in pragul colapsului. Daca noi nu luam aceste masuri, eram o tara cu greutati mult mai mari decat Letonia, Lituania, Portugalia, Spania, Irlanda, Grecia", a mai sustinut premierul.

Economistii straini care au analizat criza in care a intrat Irlanda au subliniat insa ca problema tarii a fost complet diferita de cea a Greciei, unde vina a avut-o sectorul public supradimensionat si ineficient. In anii dinainte de criza, Irlanda a facut eforturi mari pentru a aduce deficitul bugetar sub control si a redus cheltuielile guvernamentale, iar datoria publica a scazut de la 90% din PIB in 1994 la circa 25% in 2007, adica la unul din cele mai mici niveluri din UE. In cazul Irlandei, bula imobiliara, hranita abundent de bancile care aveau ulterior sa fie salvate cu bani publici, a fost cea care a adus finantele publice in situatia de azi, cu un deficit fiscal asteptat sa ajunga in 2010 la aproape 32% din PIB si o datorie publica estimata sa depaseasca 98% din PIB.

Urmărește Business Magazin

/actualitate/emil-boc-uitati-va-in-ce-greutati-majore-intra-tari-precum-irlanda-pentru-ca-nu-au-facut-ceea-ce-trebuie-7803855
7803855
comments powered by Disqus

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.bmag.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi in această pagină.