Elon Musk pregăteşte o nouă lovitură în cel mai hot sector din tehnologie al momentului: xAI, compania de inteligenţă artificială a CEO-ului Tesla, caută să obţină o finanţare de 1 miliard de dolari din partea investitiorilor

Autor: Iulian Tenchiu Postat la 06 decembrie 2023 1323 afişări

Elon Musk pregăteşte o nouă lovitură în cel mai hot sector din tehnologie al momentului: xAI, compania de inteligenţă artificială a CEO-ului Tesla, caută să obţină o finanţare de 1 miliard de dolari din partea investitiorilor

Compania de inteligenţă artificială a lui Elon Musk vrea să obţină o finanţare de un miliard de dolari din partea investitorilor săi, potrivit Autorităţii de Reglementare a Valorilor Mobiliare din SUA. Suma ar putea ajuta xAi să concureze cu rivalii săi din domeniul inteligenţei artificiale, printre care se numără şi OpenAI, creatorul celebrului ChatGPT, scrie Financial Times.

Compania a reuşit deja să adune 135 de milioane de dolari, potrivit documentelor de la Securites and Exchage Commision. Investitorii care vor să pună umărul la finanţare trebuie să contribuie cu minim două milioane de dolari.

Jucătorii importanţi din domeniul inteligenţei artificiale generative – care poate genera texte sau imagini asemănătoare celor create de oameni – au adunat miliarde de dolari în 2023, după ce OpenAI, susţinut de Microsoft a lansat oficial un chatbot cu AI destinat consumatorilor obişnuiţii.

Există şi voci care critică aceste runde de finanţare, avertizând că prea mult entuziasm în acest domeniu ar putea duce la formarea unei „bule”.

Musk a fost unul dintre co-fondatorii OpenAI în 2015, dar a părăsit compania trei ani mai târziu. OpenAI a reuşit să obţină cu ajutorul Microsoft fonduri de 10 miliarde de dolari. Puţin mai târziu şi Google s-a înscris în cursa inteligenţei artificiale, iar acum compania caută să investească 2 miliarde de dolari în Anthropic, un start-up creat de foşti directori de la OpenAI.

Alţi giganţi din Silicon Valley, cum ar fi Meta lui Mark Zuckerberg, au investit miliarde în propriile lor produse AI interne.

Musk a lansat xAI în iulie pentru a „înţelege adevărata natură a universului”. Luna trecută, compania a lansat primul său model AI, un chatbot „sarcastic” numit Grok, care a fost antrenat pe X, platforma de socializare pe care Musk a cumpărat-o cu 44 de miliarde de dolari în urmă cu un an.

 Grok va fi pus la dispoziţia anumitor abonaţi premium ai X, care plătesc aproximativ 16 dolari pe lună.

El a spus recent că „AI va putea face totul” şi va face munca umană învechită. Cu toate acestea, el a fost, de asemenea, critic la adresa spaţiului, semnând o scrisoare prin care cere o pauză în dezvoltarea sistemelor AI avansate.

Eforturile de strângere de fonduri continuă după haosul recent la OpenAI, cu recenta înlăturare neaşteptată şi apoi revenirea rapidă a directorului său executiv Sam Altman.

Urmărește Business Magazin

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.bmag.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi in această pagină.