ElBaradei: "Ce am inceput in Egipt nu mai poate fi oprit". In paralel, vandalii rup capetele mumiilor de la muzeu (VIDEO)

Autor: Crenguta Nicolae Postat la 30 ianuarie 2011 35 afişări

Mohamed ElBaradei, fostul sef al Agentiei Internationale pentru Energie Atomica, laureat Nobel pentru Pace si figura marcanta a opozitiei egiptene, se profileaza drept posibil succesor al actualului presedinte Hosni Mubarak, daca acesta nu va putea sa-si salveze regimul, asa cum incearca, prin cooptarea armatei si a serviciilor speciale.

ElBaradei, el insusi consemnat la domiciliu pentru scurta vreme de politie pentru ca a vrut sa participe la demonstratiile de strada, s-a alaturat duminica protestatarilor din piata Tahrir din Cairo, care au continuat sa ceara demisia lui Mubarak.

"Ceea ce am inceput nu mai poate fi oprit. Poporul vrea ca regimul sa cada", a spus ElBaradei. In paralel, opozantul a cerut, intr-o serie de interviuri acordate de la Cairo, ca SUA sa abandoneze sustinerea pentru Hosni Mubarak, afirmand chiar ca "ar fi mai bine pentru presedintele Obama sa nu apara drept cel din urma care ii spune lui Mubarak 'a venit momentul sa pleci'", conform CNN.

ElBaradei a declarat ca el are mandat de la demonstranti sa negocieze un guvern de uniune nationala si ca in curand va ajunge la o intelegere cu armata, singura in stare sa decida cine trebuie sa conduca Egiptul. El a spus ca armata "este parte a Egiptului si este in mare parte de partea poporului".

"Guvernul american nu-i poate cere poporului egiptean sa creada ca un dictator care a fost la putere de 30 de ani ar putea fi cel ce introduce democratia. Asta e o pacaleala", a afirmat opozantul la CBS.

Duminica, un reprezentant al Fratiei Musulmane, formatiune de opozitie, a anuntat ca partidul il sustine si el pe ElBaradei in negocierile cu guvernul. La randul lui, laureatul Nobel i-a aparat pe Fratii Musulmani intr-un interviu pentru ABC, aratand ca ei nu sunt islamisti extremisti si ca nu fac uz de violenta, asa cum incearca sa-i prezinte regimul lui Mubarak. El a precizat ca in spatele demonstratiilor din Egipt nu se afla radicali islamisti si ca acestea "nu au nicio ideologie, in afara de cea a sperantei, a dorintei oamenilor de a le fi respectate drepturile si demnitatea".

Administratia de la Washington s-a dovedit pana acum ambigua, incercand sa evite o abandonare totala a lui Mubarak, aliat strategic al SUA timp de 30 de ani, dar in acelasi timp i-a sustinut si pe protestatari in revendicarile lor contra unui regim care le-a limitat drepturile si libertatile.

Mubarak l-a numit sambata pe Ahmed Shafik, general in retragere, ca prim-ministru, dupa ce vineri a demis intregul cabinet, si a numit in premiera un vicepresedinte, in persoana lui Omar Suleiman, seful serviciilor speciale ale tarii, miscari apreciate de comentatori ca pregatind o tranzitie a puterii catre un regim condus de Suleiman si axat pe forta armatei si a serviciilor speciale.

ElBaradei este o figura foarte cunoscuta la Washington, nu in ultimul rand pentru ca s-a opus cu vehementa invadarii Irakului in 2003. In tara insa, unii considera ca n-ar fi tocmai persoana potrivita sa conduca tara, fiindca "nu e de-al nostru, al poporului - ii place prea mult sa ia premii si sa calatoreasca in strainatate", cum spune un tanar.

Ziua de duminica a fost marcata de noi violente, de aceasta data ca rezultat al retragerii aproape complete a politiei din teren, incepand de vineri, care a lasat cale libera dezordinilor create de hoti si jafurilor, imposibil de oprit chiar de catre fortele armatei ce patruleaza Cairo sau Alexandria, incercand sa apere mai ales muzeele.

Cetatenii s-au organizat in formatiuni civile de aparare, iar tinerii au format lanturi vii in jurul muzeelor, pentru a le proteja de jafuri si distrugeri. Zahi Hawass, responsabil al Muzeului Egiptean din Cairo, a declarat ca vandalii au intrat in muzeu, au deteriorat o serie de antichitati si chiar au reusit sa rupa capetele a doua mumii. Ulterior, soldatii i-au prins pe hoti si au reusit sa protejeze colectiile muzeului, insa temerile raman. Armata a oprit deja accesul public la piramidele din Gizeh si a trimis trupe care sa apere templul din Luxor.

Urmărește Business Magazin

/actualitate/elbaradei-ce-am-inceput-in-egipt-nu-mai-poate-fi-oprit-in-paralel-vandalii-rup-capetele-mumiilor-de-la-muzeu-video-7934162
7934162
comments powered by Disqus

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.bmag.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi in această pagină.