Efectul placebo este real: Medicamentele pentru tratarea migrenelor sunt mai eficiente dacă aşteptările sunt mai mari

Autor: Dorina Călin Postat la 10 ianuarie 2014 80 afişări

Medicamentele pentru tratarea migrenelor sunt mai eficiente în calmarea durerilor dacă pacienţii chiar cred că acestea dau rezultate, astfel încât, chiar şi pastilele inactive au efecte mai bune, dacă aşteptările sunt mai mari, se arată într-un nou studiu.

Oamenii de ştiinţă de la Harvard Medical School, din SUA, sunt de părere că informarea corectă este la fel de importantă ca medicamentele, în ceea ce priveşte ameliorarea durerilor provocate de migrene, potrivit dailymail.co.uk.

"Creşterea eficienţei înseamnă atacuri de migrene mai scurte şi atacuri de migrene mai scurte înseamnă că este nevoie de mai puţine medicamente", au spus oamenii de ştiinţă.

Echipa de cercetători a analizat câte episoade dureroase au suferit 66 de pacienţi cu migrene, în timpul unei crize. După care, oamenii de ştiinţă le-au dat participanţilor la studiu plicuri cu pastile pe care pacienţii trebuia să le ia în timpul următoarelor şase atacuri. Trei dintre plicuri conţineau Maxalt, un medicament pentru tratamentul migrenelor folosit în Marea Britanie şi Statele Unite ale Americii.

Plicurile au fost etichetate fie corect, pentru a creşte aşteptările, fie greşit, ca placebo, pentru a evita creşterea aşteptărilor, sau marcate neutru, ca "Maxalt" sau "placebo".

Acelaşi sistem de etichetare a fost folosit pentru alte trei plicuri care conţineau medicamente placebo. Per ansamblu, Maxalt a fost mult mai eficient în ameliorarea durerilor decât medicamentele placebo, însă şi acestea au avut efecte pozitive.

Acest efect a fost mai puternic dacă pacienţii au crezut că iau pastilele corecte.

Spre surpriza cercetătorilor, Maxalt - care a fost etichetat ca placebo - a funcţionat la fel ca o pastilă inactivă, marcată ca fiind corectă.

Studiul, publicat în Science Translational Medicine, a scos în evidenţă că efectul placebo - ideea de a avea încredere într-un medicament, care creşte şansele ca acesta să funcţioneze - este real.

Echipa de cercetători se aşteaptă să obţină rezultate similare în cazul altor tratamente împotriva migrenelor.

Urmărește Business Magazin

Am mai scris despre:
MEDICAMENTE,
STUDIU,
MIGRENĂ
/actualitate/efectul-placebo-este-real-medicamentele-pentru-tratarea-migrenelor-sunt-mai-eficiente-daca-asteptarile-sunt-mai-mari-11878898
11878898
comments powered by Disqus

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.bmag.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi in această pagină.