Educaţia, turismul şi administraţia publică – principalele domenii care ar putea fi ajutate de tehnologie în România

Autor: Ioana Matei Postat la 10 decembrie 2014 60 afişări

Ritmul în care apar noi tehnologii a crescut exponenţial, iar acestea influenţează nu doar viaţa de zi cu zi, ci au un impact real şi asupra societăţii.

Educaţia, turismul şi administraţia publică – principalele domenii care ar putea fi ajutate de tehnologie în România

81% dintre români cred că tehnologia poate să îmbunătăţească viaţa oamenilor, în timp ce 75% dintre ei sunt de părere că tehnologiile noi şi accesul la internet pot contribui la creşterea economică a ţării, potrivit studiului „Networked Society” – „Societatea permanent conectată” iniţiat de compania de cercetare de piaţă Cult Market Research şi susţinut de Ericsson. Întrebaţi despre modurile concise în care tehnologia le-ar putea face viaţa mai bună, 60% dintre respondenţi sunt  de părere că tehnologia le poate îmbunătăţi casa, în timp ce  44% cred că mijloacele de transport în comun ar putea fi îmbunătăţite. În plus, 30% dintre români sunt convinşi că tehnologia ar putea ajuta sistemul public de energie electrică şi tot 30% cred că aceasta ar putea conduce la dezvoltarea unor maşini mai performante.

Totuşi, există şi obstacole care ar putea împiedica tehnologia să aibă un impact pozitiv asupra vieţii private şi publice din România. În opinia românilor, printre acestea s-ar număra lipsa de interes a guvernului (53%), problemele legate de securitatea informaţiilor (48%) şi faptul că utilizatorii nu au cunoştinţele potrivite (45%).

În acelaşi timp, studiul a relevat faptul că 91% dintre românii intervievaţi folosesc internetul zilnic, iar 87% dintre ei îl utilizează pentru a accesa reţele sociale. Mai mult decât atât, românii folosesc în proporţţie de 68% un smartphone pentru a se conecta la internet, acesta fiind al doilea cel mai utilizat dispozitiv după laptop.

În ciuda popularităţii dispozitivelor mobile, românii nu sunt siguri dacă să aibă încredere să îşi împărtăşească datele personale cu ajutorul acestora.  Astfel, doar 53% au încredere în aceste dispozitive şi 47% sunt reticenţi sau evită să îşi împărtăşească datele personale.

Educaţia (73%), turismul (70%) şi administraţia publică (67%) au fost identificate de către români ca fiind cele mai importante domenii în care tehnologia si conexiunea la internet ar putea fi benefică. În cazul educaţiei de pildă,  românii cred că tehnologia ar putea facilita urmarea de cursuri la distanţă şi de la şcoli din străinătate (48%), dezvoltarea unor moduri de studiu non-tradiţionale (48%) şi oferirea accesului la servicii educaţionale mai multor oameni (44%). Cât priveşte administraţia publică, pentru români ar fi important ca tehnologia să reducă birocraţia (69%), să ajute la eliberarea mai rapidă a documentelor (60%) şi să permită plata online a tuturor taxelor (59%).

De asemenea, tehnologia ar putea avea un impact pozitiv semnificativ  asupra serviciilor de sănătate prin accesul online la fişa pacientului (59%), o mai bună organizare a instituţiilor medicale (50%), dar şi prin monitorizarea de la distanţă a sănătăţii pacienţilor (41%).

Românii cred şi că viaţa urbană ar putea beneficia de pe urma noilor tehnologii. Astfel, locuitorii din oraşe ar putea avea acces la internet de oriunde (43%), iar tehnologia ar putea duce la creşterea potenţialului turistic al oraşelor (40%) şi la crearea de noi locuri de muncă (34%). Pe lângă acestea, 63% dintre respondenţi cred că tehnologia ar putea contribui la o mai bună organizare a traficului urban de pasageri, iar 54% dintre ei îşi doresc informaţii în timp real despre starea traficului şi a vremii, iar 47% vor să aibă posibilitatea de a achiziţiona bilete online sau de pe mobil.

Studiul „Networked Society” – „Societatea Permanent Conectată” s-a desfăşurat online şi telefonic, la nivel naţional, în perioada 1 septembrie – 21 septembrie, pe un eşantion de 1435 de respondenţi, considerat statistic reprezentativ pentru populaţia României.

Urmărește Business Magazin

/actualitate/educatia-turismul-si-administratia-publica-principalele-domenii-care-ar-putea-fi-ajutate-de-tehnologie-in-romania-13713650
13713650
comments powered by Disqus

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.bmag.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi in această pagină.