Economistul şef al BNR: Românii plătesc cele mai mari rate bancare din Europa în raport cu venitul disponibil

Postat la 26 martie 2013 21 afişări

Românii plătesc cele mai înalte rate bancare din Europa în raport cu veniturile disponibile, cu o medie de aproape 20%, ceea ce înseamnă că băncile va trebui să se orienteze mai mult către finanţarea companiilor, unde perspectivele sunt mult mai bune, afirmă economistul şef al BNR, Valentin Lazea.

Economistul şef al BNR: Românii plătesc cele mai mari rate bancare din Europa în raport cu venitul disponibil

 "Ponderea datoriilor gospodăriilor în PIB este în regulă, sub 20%, dar ponderea datoriilor în venitul disponibil este deja la media europeană, pentru că venitul este mic. Dacă mergem la serviciul datoriei în venitul disponibil, deja situaţia este total invers, gospodăriile din România stau cel mai prost în context european (cu 20% - n.r.)", a arătat Lazea la un seminar privind modelul de afaceri al băncilor organizat de Finanţiştii la Banca Naţională a României.

Din datele prezentate de Lazea, românii care au atras credite plătesc lunar la bancă aproape de două ori mai mult din veniturile încasate decât un francez, italian sau spaniol, şi de trei ori mai mult decât un neamţ.

"Ca tendinţă generală, sectorul companiilor are o mai bună capacitate de a accesa noi credite comparativ cu sectorul gospodăriilor. Îmi pare rău, asta este", a afirmat Lazea.

Cititi mai multe pe www.mediafax.ro

Urmărește Business Magazin

/actualitate/economistul-sef-al-bnr-romanii-platesc-cele-mai-mari-rate-bancare-din-europa-in-raport-cu-venitul-disponibil-10692133
10692133
comments powered by Disqus

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.bmag.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi in această pagină.