E corect ca România să-l expulzeze pe ambasadorul Siriei?

Autor: Crenguta Nicolae Postat la 03 iunie 2012 15 afişări

Masacrul din 25-26 mai de la Hula, în care au fost ucişi peste 100 de bărbaţi, femei şi copii, a schimbat brusc atmosfera în relaţiile internaţionale ale Siriei.

Francois Hollande, preşedintele Franţei, a început să vorbească despre o posibilă intervenţie militară sub egida ONU contra regimului condus de Bashar al-Assad şi până şi Rusia a ridicat tonul la adresa aliatului său Assad. Nici Rusia, nici China nu s-au arătat însă dispuse să aprobe o intervenţie militară ori înăsprirea sancţiunilor faţă de Siria, nici măcar după ce o serie de ţări, între care SUA, Marea Britanie, Franţa şi Germania i-au expulzat pe reprezentanţii diplomatici ai Siriei în semn de protest faţă de incidentul de la Hula şi faţă de continuarea violenţelor faţă de civili.

Joi, întrebat de ziarişti ce părere are de ideea ministrului Andrei Marga de a-l expulza pe ambasadorul Siriei din România, urmând exemplul altor state, premierul Victor Ponta a spus că "e corectă propunerea domniei sale, ambasadorul trebuie să fie expulzat şi retras şi al nostru de acolo, dar în acelaşi timp trebuie s-avem grijă să păstrăm la Damasc personal tehnic în zona consulară, pentru că acolo avem câteva mii de români, foarte multe femei căsătorite în Siria, copii".

"La nivel politic, decizia e perfect corectă şi trebuie să o luăm, dar la nivelul protecţiei pe care noi trebuie să o oferim cetăţenilor români şi de origine română care trăiesc în Siria - şi nu-i vorba de 50, 100 de oameni, e vorba de mii de oameni şi, în special, repet, femei şi copii - neapărat, trebuie să păstrăm la Damasc, să avem grijă de acei români care sunt pe acolo", a spus Ponta. "Noi trebuie să le asigurăm protecţie într-o ţară în care, după cum vedeţi, nu mai vorbim aici de simple ameninţări, vorbim, pur şi simplu, de oameni ucişi, de război civil şi lucrul ăsta e foarte grav. Aşa încât, politic, e perfect, e corectă decizia ministrului de externe. La nivelul protecţiei pentru cetăţenii români trebuie să avem grijă să lăsăm, totuşi, la Damasc personalul necesar."

Urmărește Business Magazin

Am mai scris despre:
Siria,
diplomatie,
masacru,
Hula,
Assad,
ONU,
razboi,
rebeli,
MAE,
Ponta,
Marga
/actualitate/e-corect-ca-romania-sa-l-expulzeze-pe-ambasadorul-siriei-9701442
9701442
comments powered by Disqus

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.bmag.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi in această pagină.