După "îmblânzirea" sectorului bancar din Cipru ar putea urma Malta şi Luxembourg

Postat la 26 martie 2013 15 afişări

Germania şi FMI, principalii arhitecţi ai condiţiilor impuse Ciprului, au avut ca scop reducerea sectorului bancar supradimensionat al ţării, de şapte ori cât PIB, însă deciziile dure impuse ridică semne de întrebare în privinţa altor state din UE, unde dezechilibrul este şi mai mare.

După "îmblânzirea" sectorului bancar din Cipru ar putea urma Malta şi Luxembourg

 Sectorul bancar din Malta este chiar mai mare raportat la PIB decât cel al Ciprului, iar în Luxembourg depăşeşte economia de 23 de ori, potrivit cotidianului The Guardian.

Germania şi FMI au fost principalele forţe din spatele deciziei de a închide Cyprus Popular Bank (Laiki) şi de a restructura puternic a doua mare instituţie de credit din ţară, Bank of Cyprus.

Directorul FMI, Christine Lagarde, a vrut ca ambele bănci, reprezentând jumătate din sectorul bancar cipriot, să fie închise. În cele din urmă, s-a decis ca doar Laiki să fie închisă, cu pierderi mari pentru deponenţi şi creditori.

Bank of Cyprus va rămâne însă o "umbră" a instituţiei de credit din trecut, cu depozitele îngheţate pe parcursul restructurării şi cu pierderi de circa 30% pentru sumele mai mari de 30% din conturi, scrie The Guardian.

Guvernul francez a calificat Cipru ca fiind "o economie de cazino", în timp ce germanii consideră că ar fi "un model disfuncţional de afaceri".

Cititi mai multe pe www.mediafax.ro

Urmărește Business Magazin

/actualitate/dupa-imblanzirea-sectorului-bancar-din-cipru-ar-putea-urma-malta-si-luxembourg-10691120
10691120
comments powered by Disqus

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.bmag.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi in această pagină.