Dumitru Chisăliţă, preşedintele Asociaţiei Energia Inteligentă: Principala problemă în dezvoltarea infrastructurii energetice nu este legată de lipsa banilor, ci de absenţa viziunii

Autor: Roxana Rosu Postat la 01 martie 2022 28 afişări

Dumitru Chisăliţă, preşedintele Asociaţiei Energia Inteligentă: Principala problemă în dezvoltarea infrastructurii energetice nu este legată de lipsa banilor, ci de absenţa viziunii

Principala problemă în dezvoltarea infrastructurii energetice din România, în ultimii zece ani, nu a fost legată de lipsa banilor, ci de absenţa unei viziuni care să contureze modelul sistemului energetic al viitorului, a declarat Dumitru Chisăliţă, preşedintele Asociaţiei Energia Inteligentă, în cadrul dezbaterii „Energia nucleară şi gazele naturale, surse esenţiale pentru tranziţia către neutralitatea climatică?”, organizată de Sierra Quadrant.

„Probabil că o să vă dezamăgesc, eu nu cred că, pentru România, principala problemă a fost sau este lipsa banilor. Pentru că existau foarte multe surse şi în trecut care să determine anumite direcţii în dezvoltarea de noi capacităţi, fie de producţie, fie de transport, fie de asigurare a creşterii randamentelor şi a eficienţei energetice. Deci, încă  o dată, nu cred că fondurile au reprezentat o problemă”

În opinia sa, nivelul redus al investiţiilor în infrastructura energetică din ultimii zece ani sunt cauzate de lipsa specialiştilor care să realizeze un proiect complet, de construcţie până la implementare.

„Cred că noi avem o foarte mare problemă cu resursa umană şi avem o foarte mare problemă cu viziunea, iar când vorbesc de viziune nu vorbesc doar de o strategie, vorbesc şi din punct de vedere al ducerii la bun sfârşit a unui proiect pe care ţi-l propui, la un moment dat, să îl faci”, a subliniat el. 

Dumitru Chisăliţă a subliniat că guvernanţii au discutat de-a lungul timpului despre centrale nucleare, energie eoliană sau gaze naturale, fără a avea conturat clar ce tip de sistem energetic vrea România să aibă în 2050.

„Până la bani e nevoie de alte etape, pe care noi nu le avem”, a continuat preşedintele AEI. 

El a dat ca exemplu extinderea reţelei de gaze naturale, care se face în prezent fără a se încerca o compatibilitate cu alte forme gazoase de transport, precum biometan, biogaz sau chiar hidrogen.

„Cred că asta e prima mare greşeală. Dacă tot construim un sistem, haideţi să nu construim pentru 15 ani, să îl construim pentru 50 de ani sau pentru 70 de ani. De ce? Pentru că înseamnă o eficienţă mai mare, o mai bună utilizare a banului”, a subliniat el.

Conferinţa organizată de Sierra Quadrant a analizat  impactul deciziei recente a Comisiei Europene de a include gazele naturale şi energia nucleară în sfera instrumentelor care vor facilita tranziţia ecologică, în condiţiile în care România a susţinut acest demers, din perspectiva dezvoltării centralei nucleare de la Cernavodă şi a rezervelor de gaze naturale din Marea Neagră

Urmărește Business Magazin

Am mai scris despre:
refuz,
problema,
energie,
bani,
dezvoltare

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.bmag.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi in această pagină.