Duhul lui Berlusconi se întoarce în forţă la conducerea Italiei

Autor: Crenguta Nicolae Postat la 04 mai 2013 45 afişări

După două luni de criză politică, noul premier al Italiei a devenit Enrico Letta, vicesecretarul Partidului Democrat, în urma unui compromis între stânga câştigătoare a alegerilor şi partidul de centru-dreapta Poporul Libertăţii, condus de Silvio Berlusconi.

Duhul lui Berlusconi se întoarce în forţă la conducerea Italiei

Noul guvern, cu 21 de miniştri, din care 7 femei, îi are în prim-plan pe Fabrizio Saccomanni, directorul Băncii Italiei şi fost oficial al BERD, ca ministru al economiei şi al finanţelor, pe fostul comisar european Emma Bonino ca ministru de externe şi pe Angelino Alfano, secretarul general al Poporului Libertăţii, ca vicepremier şi ministru de interne. Alfano, anterior ministru al justiţiei în fostul cabinet Berlusconi, este autorul tuturor legilor cu adresă prin care Silvio Berlusconi a fost pus la adăpost de orice risc în procesele de corupţie care i-au fost intentate.

Conform Reuters, Alfano va încerca să impună în guvern toate politicile dorite de Berlusconi - începând cu măsuri de reducere a taxelor, prielnice afacerilor acestuia - întrucât este în măsură să prăbuşească guvernul dacă acesta nu se conformează dorinţelor fostului prim-ministru. În campania electorală, Silvio Berlusconi le-a promis alegătorilor returnări de taxe în valoare de 4 mld. euro dacă va ajunge din nou la putere.

Enrico Letta s-a declarat deja favorabil unei relaxări fiscale şi a accentuat că intenţiile sale, ca reprezentant al social-democraţiei, vizează relansarea economică, inclusiv prin politici la nivel european, în locul austerităţii susţinute promovate de cabinetul Mario Monti. Rămâne de văzut dacă Berlusconi va continua să susţină şi ieşirea Italiei din zona euro şi întoarcerea la liră, ca în vara trecută, când încerca să preseze astfel Banca Centrală Europeană să garanteze datoria suverană a statelor zonei euro şi să tipărească bani pentru a susţine economia acestora (nu că BCE n-ar fi făcut asta între timp).

"Italia moare dacă are parte numai de austeritate", a afirmat Letta, care a promis că dacă măsurile guvernului său nu vor avea succes în 18 luni, îşi va da demisia. Imediat după numire, Letta a plecat la Berlin şi apoi la Paris. Poziţia lui în favoarea unor politici de stimulare a economiei a fost salutată de preşedintele François Hollande, dar şi cancelarul Angela Merkel a primit bine declaraţia lui Letta că "nu vrem o Europă care permite escaladarea îndatorării" şi asigurările lui că Italia va respecta ţintele de reducere a datoriei fixate de UE.

Urmărește Business Magazin

/actualitate/duhul-lui-berlusconi-se-intoarce-in-forta-la-conducerea-italiei-10842360
10842360
comments powered by Disqus

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.bmag.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi in această pagină.