Dragoş Damian, CEO Terapia: Domnule Prim-Ministru, o sa ducem in urmatorii trei ani greul flancului estic. Analişti, consultanţi, avocaţi, lobişti, la treabă! Veniţi cu soluţii pentru România

Autor: Dragos Damian Postat la 18 martie 2022 39 afişări

Dragoş Damian, CEO Terapia: Domnule Prim-Ministru, o sa ducem in urmatorii trei ani greul flancului estic. Analişti, consultanţi, avocaţi, lobişti, la treabă! Veniţi cu soluţii pentru România

Toate companiile, dar absolut toate, sunt în febra re-bugetarii din cauza conflictului din Ucraina. Este fără precedent pentru companiile unde anul financiar se suprapune peste cel calendaristic că trebuie să se intoarca în şedinţe, să verifice şi să recalculeze bugetele de venituri şi cheltuieli la doar câteva săptămâni dupa ce au primit aprobarile de executie.

Au scapat intr-o oarecare masura de corvoada dubla companiile cu an financiar decalat (1 aprilie – 31 martie), dar si aici a inceput febra regandirii unor cifre, in special in afacerile direct afectate de conflict. Asadar, anul asta, pe langa obisnuita tortura bugetare Ă prima estimare dupa 4 luni Ă a doua estimare dupa 8 luni, vrand-nevrand introducem si exercitiul de re-bugetare si, probabil, vor exista estimari si prognoze lunare.

Sa ne intelegem, va fi un 2022 teribil pentru toate “societatile comerciale”, nu cred ca va exista una care va face galopul de sanatate din 2021, in care toate afacerile au crescut prin inflatie, practic zero volume, adica fara ceva sustenabil. In 2022 mai putin afectati vor fi producatorii de armament, acestia, din pacate, vor face superprofituri anul asta si in multi ani care vor urma. Lumea se schimba.

As avea o sugestie pentru Guvern – despre care o vreme nu am sa spun nimic, este primul Guvern care

1)  isi numara fabricile sa vada cate mai sunt si cum le poate ajuta si cum mai poate deschide inca 1000 - chiar daca reactia intarziata a mai inchis sau sa sta inchida inca trei combinate chimice si

2) redeschide mine si hidrocentrale - mult prea nesabuit de repede inchise si in contra interesului national. Daca tot ducem greul flancului estic al Uniunii Europene – noi si Bulgaria, Ungaria, Polonia, Tarile Baltice – nu ar fi natural sa cerem exceptii de la regulile de bugetare ca sa ne acoperim cheltuielile in crestere si pierderile generate de razboi?

De exemplu, sa ni se aprobe de catre creditorii internationali, in mod exceptional, stergerea a jumatate din datoria publica?

Analisti, consultanti, avocati, lobisti, la treaba! Veniti cu solutii pentru Romania. Este momentul stelar sa obtinem ceva palpabil pentru ca vin 3, poate 5 ani foarte grei, si meritam orice stergere de datorii, exceptare, derogare, sprijin financiar nerambursabil, etc, de la organismele financiare internationale.

Ar ajuta enorm economia care, asa cum este construita acum, nu are sanse sa aduca valoare adaugata. Avem nevoie de timp ca sa franam deficitul de balanta comerciala, cea mai adanca rana.

Si sa nu uitam, este necesara revizuirea urgenta a PNRR, care asa cum a fost creat ramane in mare parte un exercitiu nerealist.

Ne lipsesc vreo 500.000 de muncitori ca sa executam pana in 2026 planurile de acolo.

Urmărește Business Magazin

Am mai scris despre:
analisti,
avocati,
dragos damian,
consultanti,
ceo,
premier

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.bmag.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi in această pagină.