Dosarul permiselor: Doi administratori ai unor şcoli de şoferi şi un instructor auto, arestaţi

Autor: Catalin Lupasteanu Postat la 12 noiembrie 2013 52 afişări

Doi administratori ai unor şcoli de şoferi şi un instructor autor au fost arestaţi preventiv pentru 29 de zile, în dosarul eliberării frauduloase de permise auto, în urma unor decizii luate marţi seară de Tribunalul Bucureşti, la propunerea procurorilor.

Cei doi administratori sunt Georgiana Stroe şi Gheorghe Frăţilescu, iar instructorul auto se numeşte Petre Bogdan.

Tribunalul Bucureşti ar urma să decidă, marţi seară, şi în privinţa propunerilor de arestare formulate pentru celelalte şapte persoane reţinute în acest dosar.

Georgiana Stroe, Gheorghe Frăţilescu şi Petre Bogdan au fost reţinuţi împreună cu alte şapte persoane, printre care medicii Elena Băltăreţu-Dinică, Dana-Maria Vodislav şi Rodica Lehner şi asistentele medicale Elena-Liliana Răcman, Lorenziana-Paula Diaconescu şi Eugenia Adam.

De asemenea, procurorii au început urmărirea penală în cazul altor şase persoane.

Cei vizaţi în acest dosar, alături de alte persoane, făceau parte dintr-un grup infracţional constituit într-o "adevărată filieră" pentru obţinerea frauduloasă de permise auto, susţin anchetatorii.

Astfel, instructorul auto îi promitea elevului sau candidatului că îl va ajuta să promoveze proba practică a examenului de conducător auto, în schimbul unei sume de bani. Această ofertă, spun anechtatorii îi era făcută fie unui candidat care deja picase o dată examenului, fie unui candidat care urma să dea examenul.

Ulterior, instructorul auto primea suma de bani, adică sume cuprinse, în general, între 200 şi 300 de euro, de la candidat, imediat după momentul examenului. Înainte de susţinierea examenului, instructorul auto afla fie de la candidat, fie de la instructorul care îl însoţea pe acesta numele examinatorului prin SMS sau telefonic. Apoi, instructorul auto îl contacta telefonic pe examinator şi îi cerea să se întâlnescă, ori în situaţia în care examinatorul nu era un cunoscut apela la şeful acestuia sau la un alt examinator care la rândul lui urma să intervină pe lângă examinatorul, astfel încât cursantul să obţină permisul auto.

"După susţinerea şi promovarea examenului de către candidaţii pentru care s-a traficat influenţa (care de regulă erau lăsaţi la sfârşitul examinării) instructorul auto se întâlnea cu poliţiştii examinatori, iar în cazul învinuitei Stroe Georgiana (n.red. administrator al unei şcoli de şoferi), aceasta îl trimitea pe fiul său, Stroe George Ionuţ, la întâlniri cu agentul de poliţie, Stroe Nicu Cristian, acestuia fiindu-i remis un bileţel cu numele cursantului care trebuia favorizat şi data susţinerii examenului", spun anchetatorii.

Mai mult, membrii reţelei le-au promis investigatorilor sub acoperire că le vor obţine fişe medicale contra cost fără să fie examinaţi din punct de vedere medical, dar şi mai grav şi avize psihologice.

"Acordarea unor astfel de fişe medicale, fără consultarea cursantului, poate avea şi consecinţe negative, de punerea în pericol a circulaţiei pe drumurile publice în condiţiile în care unii solicitanţi pot suferi de unele afecţiuni, în special cele oftalmologice, dar şi neurologice, care sunt incompatibile cu statutul de conducător auto, afecţiuni care nu sunt constatate de către medic, în lipsa unor controale corecte", susţin procurorii.

Totodată, cei doi administratori ai unei şcoli de şoferi, Georgiana Stroe şi Gheorghe Frăţilescu, alături de instructorul auto Petre Bogdan induceau candidaţilor care susţineau proba practică a examenului auto convingerea că singura modalitate de promovare a acestei probe era doar prin cumpărarea influenţei instructorilor auto. La rândul lor ei le promiteau că îşi vor folosi influenţa asupra poliţiştilor examinatori.

În cursul zilei de luni, au fost făcute 17 percheziţii domiciliare în judeţul Gorj, la sediile cabinetelor medicale, la sediile şcolilor de şoferi, precum şi la biroul informaticianului din cadrul Serviciului Public Comunitar Regim Permise de Conducere şi Înmatricularea Vehiculelor Gorj.

În urma percheziţiilor, anchetatorii au ridicat 900.000 de lei, 23.500 de dolari şi numeroase bijuterii.

La acţiunea procurorilor au participat şi Serviciul Român de Informaţii (SRI), Departamentul de Informaţii şi Protecţie Internă (DIPI), Direcţia Generală Anticorupţie (DGA), precum şi lucrători ai Brigăzii Speciale de Intervenţie a Jandarmeriei Române şi ai Agenţiei Naţionale de Administrare Fiscală (ANAF).

Urmărește Business Magazin

Am mai scris despre:
PERMISE,
MEDICI,
MITĂ
/actualitate/dosarul-permiselor-doi-administratori-ai-unor-scoli-de-soferi-si-un-instructor-auto-arestati-11671425
11671425
comments powered by Disqus

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.bmag.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi in această pagină.