Doar în România: zeci de instituţii au cumpărat cele mai scumpe telefoane din bani publici

Postat la 18 mai 2017 189 afişări

35 de instituţii publice, printre care primăria gorjeană Peştişani sau cele din Copşa Mică şi Caracal, până la Serviciul Judeţean de Pază Olt, au achiziţionat cele mai scumpe telefoane de pe piaţă, Iphone 7. Un material amplu publicat de Gândul.info arată şi ce pretenţii au ridicat autorităţile.

Doar în România: zeci de instituţii au cumpărat cele mai scumpe telefoane din bani publici

Ironia face ca prima instituţie din România care şi-a luat iPhone 7, la doar trei zile după lansarea oficială din septembrie 2016, să fie Curtea de Conturi, adică cea care verifică justeţea şi legalitatea achiziţiilor tuturor instituţiilor de stat din ţară, mai arată Gândul.info.

Serviciul Judeţean de Pază Olt a fost cât se poate de clar în anunţul de achiziţie pentru cele două iPhone 7 pe care şi le-a luat acum două zile: „Vă rugăm să confirmaţi dacă este negru mat… nu vrem lucios”.

Pe 15 mai, două anunţuri de achiziţie de iPhone 7 şi iPhone 7 Plus, cu memorie de 128 GB, au fost lansate de această instituţie în SEAP şi apar ca fiind onorate de Emag, contra sumelor de 3.151 lei, respectiv 3.697 lei.

Directorul SJP Olt, Emil Popa, este luat total pe nepregătite de vestea că instituţia s-a tocmai s-a înnoit cu două telefoane iPhone 7 pe care a plătit vreo 1.500 de euro: „Nu ştiu să vă spun, că nu m-am ocupat. Eu vin după nuntă, m-am căsătorit şi nu ştiu să vă spun, o să vorbesc cu directorul adjunct, cu şeful de serviciu…”, spune el pentru Gândul.

Câteva ore mai târziu, directorul Emil Popa tot nu i-a dat de cap, dar e sigur de un lucru: „Ce apare pe SEAP acolo, chiar de am fi vrut să luăm, nu am bani prevăzuţi pentru aşa ceva, era imposibil să le achiziţionez. Eu nu am bani prevăzuţi pentru aşa ceva, eu nu aş putea să fac o achiziţie când eu nu am banii aprobaţi de CJ Olt pentru aşa ceva”.

Întrebat cine a făcut totuşi achiziţiile în SEAP, Emil Popa spune: „Acum ştiţi cum e, se pasează, că am făcut o simulare, şefu’ am intrat, ne-am uitat, că nu ştiu ce… Ştiţi cum e… Au intrat acolo să vadă, îmi zic ei mie acuma, oricum ei sunt şi noi… Am şi hârtiile în faţă. Într-adevăr, au vrut să intre pe acolo, dar vă spun… Eu nu am cum să iau aşa ceva, pentru că nu am niciun leuţ”.

.Comuna gorjeană Peştişani, din apropiere de Târgu Jiu, este celebră pentru două lucruri: acolo, în satul Hobiţa, s-a născut Constantin Brâncuşi, iar 141 de ani mai târziu, pe data de 3 mai, primarul a plătit aproape 4.000 de euro către Telekom România, pentru un iPhone 7 negru şi unul Rose Gold (roz auriu), cu memorie de 256 GB (cea mai mare disponibilă), la preţul de 1.067 de euro bucata (aproximativ 4.800 de lei), precum şi pentru trei Samsung Galaxy S8 culoare „orchid grey”, la preţul de 859 euro bucata (aproximativ 3.867 lei), conform anunţului din SEAP.

Citiţi continuarea pe www.zf.ro

Urmărește Business Magazin

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.bmag.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi in această pagină.