Dezastru total pentru unul dintre cele mai mari lanţuri de magazine din lume. Veniturile au scăzut cu peste 87%

Autor: Valeriu Dănilă Postat la 27 ianuarie 2023 1129 afişări

Dezastru total pentru unul dintre cele mai mari lanţuri de magazine din lume. Veniturile au scăzut cu peste 87%

Acţiunile Hennes & Mauritz AB au scăzut după ce retailerul suedez de îmbrăcăminte a declarat că majorarea severă ale preţurilor la energie, mărfuri şi articole de îmbrăcăminte aproape au şters profitul în ultimul trimestru, scrie Bloomberg.

Venitul din exploatare a scăzut cu 87%, până la 821 de miliarde de coroane (80 de milioane de dolari) în cele trei luni până în noiembrie, a declarat vineri H&M, departe de estimările analiştilor. Acţiunile au scăzut cu până la 7,9%.

Amploarea declinului este atât de mare încât investitorii se îndoiesc de previziunile directorului executiv Helena Helmersson privind îmbunătăţirea vânzărilor şi a profitabilităţii, a scris James Grzinic, analist la Jefferies. Ieşirea H&M din Rusia şi costurile legate de un plan de reducere a 1.500 de locuri de muncă au afectat, de asemenea, veniturile. Gigantul fast-fashion încă se confruntă cu niveluri ridicate ale stocurilor, deoarece profitabilitatea sa este în decalaj faţă de cea a rivalului proprietar Zara, Inditex.

H&M cumpără o proporţie mai mare a articolelor de îmbrăcăminte din Asia decât Inditex, ceea ce presupune costuri de transport mai mari. Retailerul a spus că încearcă să transfere mai multe achiziţii către ţările mai apropiate.

Compania a reiterat obiectivul de a avea o marjă operaţională de peste 10% în anul fiscal 2024. În anul fiscal 2022, marja a scăzut la 3,2%, mai puţin de jumătate faţă de nivelul din anul precedent.

Costurile de achiziţie sunt deja în scădere, iar perspectivele pentru a doua jumătate sunt mai bune, a declarat CEO Helmersson într-un interviu. Acest lucru ar trebui să contribuie la creşterea vânzărilor şi la îmbunătăţirea marjei în acest an, a adăugat ea.

Îndeplinirea recomandărilor pentru 2024 va necesita ca marjele brute să revină la niveluri normale, a declarat directorul financiar Adam Karlsson într-un interviu. Aceasta înseamnă că H&M trebuie să reducă costurile cu materiile prime, transportul şi energia, iar programul de reducere a costurilor trebuie să meargă conform planului.

Urmărește Business Magazin

Am mai scris despre:
H&M,
fashion

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.bmag.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi in această pagină.