Dezastru după controale ANPC într-un intreg judeţ, ce au patit jumătate din operatori cu activitate economica

Autor: Laura Buciu Postat la 28 august 2022 78 afişări

Dezastru după controale ANPC într-un intreg judeţ, ce au patit jumătate din operatori cu activitate economica

Jumătate dintre operatorii economici din Giurgiu au activitatea oprită temporar, în urma controalelor Autorităţii Naţionale pentru Protecţia Consumatorilor (ANPC), care a constatat mai multe nereguli.

Potrivit ANPC, în perioada 22-26 august 2022, în cadrul campaniei Caravana Consumatorilor, echipe mixte ale Comisariatelor Regionale din Regiunile Sud Muntenia şi Bucureşti-Ilfov au făcut verificări la operatori economici care activează în comerţ, producţie şi comercializare de pâine, produse de panificaţie şi simigerie, precum şi în alimentaţie publică, din judeţul Giurgiu.

„Interesant este că, în urma fiecărei acţiuni de amploare, apar bârfe legate de implicarea politicului sau a te miri cărui altui interes. Este greu de crezut pentru unii că singura noastră sursă de inspiraţie sunteţi dumneavoastră, consumatorii, şi, în urma mesajelor primite, am ales să desfăşurăm toate acţiunile de acest fel. Gândacii, mizeria şi produsele neconforme nu au culoare politică. Încurajez toţi consumatorii să ne transmită mesaje cu nereguli şi, în timpul cel mai scurt, vom fi acolo”, a spus Horia Constantinescu, preşedintele ANPC.

Au fost controlaţi 89 de operatori economici şi, din cauza neregulilor majore constatate de echipele de comisari, le-au fost aplicate sancţiuni.

Astfel, au fost date 150 amenzi contravenţionale, în valoare de peste 1,5 milioane de lei. Au fost opritee definitiv de la comercializare produse în valoare de peste 190.000 lei. Un număr de 44 de operatori, cam jumătate dintre cei controlaţi. au fost puşi să oprească temporar prestarea de servicii până la remedierea deficienţelor. De asemenea, s-a propus închiderea temporară a unităţii pentru o perioadă de până la 6 luni, pentru 19 puncte de lucru verificate.

Echipele de control au constat la mai multe unităţi prestarea serviciului de alimentaţie publică în condiţii necorespunzătoare: utilizarea unor spaţii de depozitare şi blocuri alimentare insalubre, cu gândaci vii, insecte moarte, utilizarea unor incinte de lucru neigienizate cu paviment deteriorat, utilizare unor materii prime nesigure: fără elemente de identificare şi caracterizare, cu mucegai, cu data durabilităţii minimale depăşită, folosirea unor utilaje şi instrumente detetriorate, neigienizate, cu strat grosier de grăsime întărită şi praf.

În secţiile de producţie a pâinii şi produselor de panificaţie se foloseau spaţii de depozitare insalubre, iar materiile prime se păstrau la temperaturi necorespunzătoare, utilajele folosite erau neigienizate şi au fist găsiţi gândaci vii în spaţiile de lucru. În simigerii, materiile prime erau depozitate la temperaturi necorespunzătoare. se foloseau spaţii neigienizate, iar mijloacele de măsurare nu aveau verificare metrologică.

În magazine, insoectorii au găsit că se comercializau produse periculoase (jucării cu caracteristici care pot pune sănătatea şi chiar viaţa copiilor în pericol), dar şi produse alimentare cu caracteristici neconforme (cu modificări organoleptice, produse care prezentau arsuri de congelare etc.) sau produse alimentare cu data durabilităţii minimale depăşită. De asemenea, se comercializau produse cu deficienţe de etichetare, nu erau respectate temperaturiile de depozitare/expunere recomandate de producători, se foloseau spaţii de depozitare/comercializare neigienizate, cu paviment deteriorat, instalaţii electrice cu improvizaţii, vitrine de expunere a produselor neigienizate, cu strat gros de gheaţă, praf, resturi de produse, insecte, iar monitorizarea temperaturii agregatelor frigorifice lipsea.

Urmărește Business Magazin

Am mai scris despre:
anpc,
activitate,
operator

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.bmag.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi in această pagină.