Desenul pentru care doi biciclişti riscă ani grei de închisoare: Au scrijelit inscripţii pe un sit UNESCO - FOTO

Autor: Razvan Tupa Postat la 11 decembrie 2019 29 afişări

Doi sportivi care, în timpul unei curse montane, au făcut mai multe inscripţii pe o stâncă din parcul arheologic Vale do Côa, sit din Portugalia aflat pe lista UNESCO, sunt pasibili de o amendă în valoare de 125 de mii de euro, arată reţeaua de radio TSF.

„Inscripţiile” au fost realizate de cei doi sportivi peste gravurile rupestre dinntr-o arie protejată prin lege. Procurorii au anunţat că fapta lor este pedepsită cu închisoare de la doi la opt ani, dar a fost formulată şi o acţiune civilă împotriva gestului lor.

Procurorii i-au pus sub acuzare pe biciclişti pentru distrugere a gravurilor rupestre din Foz Côa.

Parcul Arheologic Valea Côa, din nordul Portugaliei, este clasificat drept patrimoniu mondial de UNESCO. Cele mai vechi desene rupestre din zonă sunt considerate ca datând dintr-o perioadă cu 22.000-20.000 de ani înaintea erei noastre.

Faptele s-au petrecut în timpul unui turneu de ciclism montan când, potrivit procurorului public din Guarda, cei doi inculpaţi se deplasau zona stâncilor din cadrul Centrului de artă rupestră Rock din Ribeira de Piscos şi au scrijelit mai multe inscripţii pe o piatră. Suprafaţa scrijelită de sportivi conţinea deja inscripţii considerate ”vestigii de o valoare incomensurabilă”.

Dacă judecătorul va da dreptate procurorilor, cei doi vor fi obligaţi să plătească 125.000 de euro pentru repararea stâncilor şi pentru pagubele aduse sitului arheologic.

Foto: Beira.pt

Urmărește Business Magazin

Am mai scris despre:
bicicliŞti,
amendĂ,
unesco

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.bmag.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi in această pagină.