Der Spiegel: Germania de Vest a intentionat la un moment dat sa vanda partea sa din Berlin

Postat la 15 august 2011 44 afişări

Cotidianul german Der Spiegel a dezvaluit duminica, la 50 de ani de la construirea Zidului Berlinului, cum Guvernul Germaniei de Vest si Statele Unite au intentionat la un moment dat sa vanda Berlinul de Vest Germaniei de Est.

Cancelarul german Konrad Adenauer sugerase ca Berlinul de Vest, aflat atunci sub ocupatia fortelor franceze, britanice si americane, dar total izolat in cadrul Germaniei de Est comuniste dupa ridicarea zidului la 13 august 1961, ar putea fi schimbat cu parcele de teritoriu. Der Spiegel, citand documente guvernamentale declasificate recent, scrie ca Adenauer i-a prezentat aceasta idee secretarului de Stat american Dean Rusk si presedintelui John F. Kennedy, sugerand ca Statele Unite sa faca aceasta propunere Uniunii Sovietice, a carei armata controleaza Germania de Est. Ideea era de a lasa Germania de Est si Uniunea Sovietica sa preia controlul asupra Berlinului de Vest, un obiectiv al politicii sovietic, in schimbul extinderii catre vest a frontierei Germaniei de Vest, catre Thuringia, o parte din Saxonia si din Mecklenburg-Pomerania occidentala.

Cititi mai multe pe www.mediafax.ro

Urmărește Business Magazin

/actualitate/der-spiegel-germania-de-vest-a-intentionat-la-un-moment-dat-sa-vanda-partea-sa-din-berlin-8621754
8621754
comments powered by Disqus

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.bmag.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi in această pagină.