Deputaţii-jurişti au respins proiectului lui Cernea privind recunoaşterea delfinilor ca persoane non umane

Autor: Alina Novaceanu Postat la 09 decembrie 2014 39 afişări

Deputaţii jurişti au respins, marţi, proiectul lui Remus Cernea privind recunoaşterea delfinilor ca” persoane non umane”, deşi Cernea a arătat că delfinii salvează vieţi omeneşti, iar Bogdan Ciucă a spus că este un iubitor al delfinilor şi sunt situaţii ”triste” pe litoral, cu delfini loviţi.

”Delfinii salvează în mod constant vieţi omeneşti, este o specie ameninţată, sunt zeci de mii de delfini care mor din cauza activităţilor umane. Foarte mulţi delfini, 150-200, mor pe ţărmurile Mării Negre. Această iniţiativă ar reprezenta un salt uriaş pentru umanitate, ar fi un instrument prin care să le fie asigurate un mai mare grad de protecţie”, a afirmat deputatul Remus Cernea, susţinându-şi proiectul în faţa membrilor comisiei.

Preşedintele Comisiei juridice, Bogdan Ciucă, a supus la vot respingerea proiectului, arătând că, deşi este ”un iubitor de delfini”, proiectul cuprinde în mare parte drepturi pentru delfini reglementate prin legi speciale.

”Cel puţin o parte din drepturi sunt reglementate prin legi speciale şi dacă l-am adopta, am intra în... şi vă spune un iubitor a tot ceea ce este sub apă şi mai ales a delfinilor şi într-adevăr sunt multe situaţii triste şi pe litoralul românesc, când mergi ai să vezi delfinul lovit de elice şi aşa mai departe. Sunt pasionat de flora şi fauna marină şi cu toate acestea cred că o discuţie mai amplă şi o reamenajare a acestui proiect..., dar obligat de regulament o să pun la vot proiectul de respingere”, a comentat Ciucă.

În final, proiectul a fost respins cu 13 voturi pentru respingere, unul împotriva şi două abţineri.

Proiectul prevede că delfinii sunt persoane non umane, adică ”fiinţe înzestrate cu inteligenţă dezvoltată şi cu capacitatea de a avea relaţii sociale complexe şi care se bucură de dreptul la viaţă, la integritate corporală, dreptul la libertate de mişcare în mediul său de viaţă, de a nu fi capturat, de a fi protejat în mediul său de viaţă”.

Proiectul mai arată că încălcarea drepturilor persoanelor non-umane este interzisă şi se sancţionează cu pedepse echivalente prevăzute în Codul Penal pentru încălcarea drepturilor similare ale persoanelor umane.

Proiectul urmează să fie supus dezbaterii plenului Camerei Deputaţilor.

Urmărește Business Magazin

Am mai scris despre:
DEPUTAŢI,
DELFINI,
/actualitate/deputatii-juristi-au-respins-proiectului-lui-cernea-privind-recunoasterea-delfinilor-ca-persoane-non-umane-13711502
13711502
comments powered by Disqus

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.bmag.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi in această pagină.