Deputat USR: Aceiaşi băieţi deştepţi au înlocuit kilowattul cu kilogramul de grâu

Autor: Gabriel Pecheanu Postat la 09 februarie 2023 57 afişări

„Băieţii deştepti au înlocuit kilowattul cu kilogramul de grâu”, spune deputatul USR Bodgan Rodeanu, după ce a fost adoptată legea care prevede centralizarea stocurilor de produse agricole: „ Accesul grupurilor de interese politico-financiare la aceste informaţii constituie o adevărată problemă”.

Deputat USR: Aceiaşi băieţi deştepţi au înlocuit kilowattul cu kilogramul de grâu

„Aceiaşi băieţi deştepţi, care acum au înlocuit kilowattul cu kilogramul de grâu. Majoritatea PSD PNL din Camera Deputaţilor a dat Certificatul de naştere pentru această combinaţie. USR a votat împotrivă, dar, prin votul majorităţii lui Johannis, legea a trecut. Ce prevede, însă, acest proiect? Pe scurt, toţi producătorii agricoli vor trebui să-şi declare stocurile către Ministerul Agriculturii. Doar de atât ar avea nevoie aceşti băieţi deştepţi. Deja controlează Ministerul Agriculturii: au un ministru numit Daea, depăşit şi inofensiv, plus sute de indivizi angajaţi politic în minister. Ce s-ar întâmplă dacă informaţiile în timp real privind stocurile şi mobilitatea lor ar ajunge la cine nu trebuie? În România s-ar instaura Samsăreala Legalizată de PSD şi PNL în Agricultură”, afirmă deputatul USR Bogdan Rodeanu.

El afirmă că, după promulgarea legii, producătorul agricol român îşi va pierde puterea de negociere pe propriile produse.

„Băiatul la costum, cu maşină de lux, care va sosi la poarta fermei, va şti ce cantităţi are agricultorul în silozuri, de când le are şi când trebuie să le vândă. Îi va stabili producătorului preţul şi condiţiile de achiziţie. Ce s-ar întâmpla dacă doar băieţii deştepţi ar şti câte cereale se consumă în România? Care sunt stocurile de produse şi unde sunt localizate acestea? Cât de vechi sunt? Practic, aceşti băieţi ar face bani buni pe operaţiuni de import – export, vor manipula preţul la produsele agricole. Vor câştiga enorm de mulţi bani, nemunciţi. De unde aceşti bani? Din preţul jumulit şi de la producător şi din felia de pâine pe care o vor lua de pe masa fiecărei familii de români, dimineaţa, la prânz şi seara. E posibil un astfel de scenariu? Da, este foarte posibil şi plauzibil 150%. Am văzut proiecte de legi cu dedicaţie, trecute prin Parlament de PNL şi PSD şi care făceau monopoluri sau exonerau de răspundere penală anumite persoane. PSD şi PNL au experienţă aici şi au mai făcut-o”, adaugă Rodeanu.

Potrivit acestuia, aplicarea acestei legi reprezintă o vulnerabilitate a statului român, prin care grupuri de interese conectate politic la instituţiile statului pot face averi pe mâna PNL şi PSD.

„Întrebaţi orice economist, consultant sau specialist în Bursă ce înseamnă să poţi avea aceste informaţii. Va vor spune ei cum poţi să faci bani chiar din birou, prin speculă şi manipularea preţurilor, prin crearea unor cereri şi oferte artificiale.

Este asta o problemă de Siguranţă Naţională? Cu certitudine! Datele strategice, care ţin de stabilitatea economică naţională vor fi gestionate de nişte funcţionari puşi în ministere de indivizi cu interese propria, ca răsplată politică pentru voturilor acordate. După vot, PSD şi PNL au argumentat că e o urgenţă, iar situaţia războiului din Ucraina generează astfel de măsuri în Parlament. Urgenţă?! Proiectul a intrat în circuitul parlamentar în luna martie 2022. Se face anul. Care e urgenţa? Dacă era aşa urgent, atunci Guvernul României dădea un OUG cu aceste măsuri. Şi mai cerea şi avizul CSAT. Pentru că, întradevăr, accesul grupurilor de interese politico-financiare la aceste informaţii, prin ministerul condus de Petre Daea, constituie o adevărată problemă de Siguranţă a Statului Român. Noi, cei din USR, mergem până la capăt şi ne împotrivim unor astfel de măsuri. Şi producătorii agricoli, la fel. Am discutat cu mulţi dintre ei. Sunt sideraţi. Şi revoltaţi. PNL şi PSD sunt la un pas de instituirea rechiziţiilor la preţ fix – dar nu pentru stat ci pentru samsari”, încheie Rodeanu.

Legea prevede adoptarea unor măsuri pentru crearea cadrului legislativ care să vizeze raportarea stocurilor la produsele agricole şi alimentare de către producătorii agricoli, depozitarii, procesatorii la nivel naţional şi comercianţii, în contextul unei situaţii conflictuale, de criză sau de urgenţă.

Legea a fost adoptată de Camera Deputatilor, în calitate de for decizional, cu 206 voturi „pentru, 42 „contra” şi 41 de abţineri.

Urmărește Business Magazin

Am mai scris despre:
rodeanu,
stocuri,
lege

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.bmag.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi in această pagină.