Depozitele bancare pe doi sau trei ani forţează pragul de 2 mld. euro

Autor: Ciprian Botea Postat la 12 martie 2013 20 afişări

Volumul depozitelor în lei cu scadenţa mai mare de un an a urcat la 6 miliarde de lei la sfârşitul lunii ianuarie, fiind în creştere cu 28% faţă de aceeaşi perioadă a anului trecut, în timp ce economiile „lungi“ în euro s-au majorat cu aproximativ 15% şi au depăşit pragul de o jumătate de miliard de euro (echivalentul a 2,25 miliarde de lei).

Depozitele bancare pe doi sau trei ani forţează pragul de 2 mld. euro

Volumul depozitelor în lei cu scadenţa mai mare de un an a urcat la 6 miliarde de lei la sfârşitul lunii ianuarie, fiind în creştere cu 28% faţă de aceeaşi perioadă a anului trecut, în timp ce economiile „lungi“ în euro s-au majorat cu aproximativ 15% şi au depăşit pragul de o jumătate de miliard de euro (echivalentul a 2,25 miliarde de lei). Depozitele cu maturitatea mai mare de un an au ajuns astfel la echivalentul a aproape 1,9 mld. euro la sfârşitul lunii ianuarie, respectiv 8% din soldul de aproape 100 de miliarde de lei (23 mld. euro) al economiilor la termen ale populaţiei. Ponderea este încă scăzută pentru că bancherii au venit abia recent cu oferte atractive pentru clienţii dispuşi să-şi blocheze banii într-un depozit timp de doi, trei sau chiar şapte ani. Băncile s-au pliat în trecut pe preferinţa clienţilor pentru produse foarte lichide şi au promovat depozitele cu scadenţe foarte scurte sau chiar conturile curente şi cele de economii, iar în acest fel au ajuns să finanţeze active pe termene de cinci-zece ani cu pasive pe numai câteva luni.

Toate stirile sunt pe zf.ro

Urmărește Business Magazin

Am mai scris despre:
depozite in lei,
depozite bancare,
economii
/actualitate/depozitele-bancare-pe-doi-sau-trei-ani-forteaza-pragul-de-2-mld-euro-10661658
10661658
comments powered by Disqus

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.bmag.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi in această pagină.