Demisii în bloc la UPU Bacău, după ce medicul care a tratat studentul întors din China a fost amendat

Autor: Ilinca Nazarie Postat la 29 ianuarie 2020 115 afişări

Demisii în bloc la UPU Bacău, după ce medicul care a tratat studentul întors din China a fost amendat

Toţi cei şapte medici de la UPU Bacău şi-au scris demisiile, miercuri, după ce doctorul care s-a ocupat de cazul studentului de 24 de ani, întors din China, suspectat că este infectat cu coronavirus, a fost amendat de DSP pentru că informaţia a ajuns mai întâi la presă şi apoi la autorităţi.

Şapte medici de la Unitatea de Primiri Urgenţe a Spitalului Judeţean Bacău şi-au scris demisiile miercuri dimineaţă, după ce colegul lor a fost amendat de Direcţia de Sănătate Publică (DSP) Bacău cu 20.000 de lei.

„La acest moment în Unitatea de Primiri Urgenţe de la Spitalul Judeţean Bacău există un val de nemulţumire din partea medicilor, vizavi de un control efectuat imediat după transferul acelui pacient suspect de infecţie cu coronavirus din data de 27 ianuarie, care s-a soldat cu o amendă pentru medicul curant din acea dată, motivul practic fiind că ştirea sau cazul mai întâi a apărut în presă şi mai apoi la organele abilitate", a declarat Adrian Popa, managerul SJU Bacău.

Acesta a precizat că se poartă discuţii cu medicii pentru a nu se ajunge la un blocaj în cazul în care aceştia îşi menţin dorinţa de a demisiona.

„Demisiile sunt scrise de toţi medicii din UPU, sperăm să găsim înţelegere, avem dialog cu dânşii încontinuu, chiar de aseară. Încercăm să nu supunem UPU unui blocaj complet, pentru că dacă medicii se hotărărsc în bloc să îşi dea demisia atunci pune în imposibilitate desfăşurarea activităţii din Unitatea de Primiri Urgenţe", a explicat managerul.

Amenda este de 20.000 de lei şi a fost dată medicului care a tratat tânărul de 24 de ani, student care s-a întors din China.

„În dimineaţa aceasta (miercuri – n.r.), demisia a fost scrisă de toţi medicii şi parafată, nu a fost încă înregistrată, la rugămintea noastră de a încerca o conciliere şi un dialog, pentru că în momentul în care este înregistrată ea practic intră într-un parcurs oarecum ireversibil", a mai spus Adrian Popa.

Managerul susţine că aceste cazuri trebuie raportate „de îndată de la depistate".

„Cazul a fost evaluat de medicul de urgenţă, împreună cu ceilalţi medici de specialitate, după care a fost întocmit o adresă către DSP şi transmisă către toate căile, de la fax, e-mail, până la WhatsApp. Presa a aflat mai repede, presa are libertatea ei, noi nu intervenim, din punctul nostru de vedere, ne-a intersat parcursul şi evoluţia cazului medical", a mai explicat acesta.

Directorul medical al Spitalului Judeţean Bacău, Ioana Dinu a precizat că în momentul de faţă activitatea în UPU se desfăşoară normal.

„Medicul care a fost amendat şi care azi dimineaţă (miercuri - n.r.) şi-a depus demisia este la serviciu, îşi desfăşoară activitatea, consultă pacienţi. Demisia, dacă domnul doctor nu se va răzgândi îşi va urma parcursul legal, dar în momentul ăsta activitatea în UPU este funcţională, pacienţii sunt văzuţi, sunt investigaţi", a explicat Ioana Dinu.

Aceasta a spus că doctorul ar fi trebuit felicitat, nu amendat.

„Domnul doctor, la urgenţe, nu a avut de instrumentat doar acest caz, care şi din punct de vedere epidemiologic şi din punct de vedere al impactului care este la acest moment este destul de dificil. Dumnealui în continuare a consultat, a trimis la invetigaţii şi a stabilit diagnostice şi eventual tratament şi pentru alţi pacienţi care erau în UPU. Activitatea nu a fost oprită, s-a desfăşurat normal, în plus, fiind acest caz. Ar trebui, din punctul meu de vedere, medicul şi toate cadrele medicale felicitate pentru cum au manageriat acest caz. Am avut avizul de la Bucureşti, lucrurile s-au desfăşurat bine, pacientul a fost trimis", a mai declarat Ioana Dinu.

Conducerea Spitalului Judeţean Bacău a decis să conteste amenda dată de DSP.

Studentul din Bacău s-a întors din China şi a prezentat simptome de gripă, motiv pentru care au existat suspiciuni de coronavirus. El a fost transferat la Institutul Matei Balş din Bucureşti de la Spitalului Judeţean Bacău.

Medicii de la Institutul „Matei Balş” au stabilit că studentul nu este infectat cu coronavirus ci are gripă, potrivit unei informări a Ministerului Sănătăţii. Tânărul a fost externat şi continuă tratamentul în ambulatoriu.

Urmărește Business Magazin

Am mai scris despre:
demisie,
coronavirus,
china

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.bmag.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi in această pagină.