Declinul unui gigant: General Electric a pierdut 500 de miliarde de dolari din capitalizarea de piaţă în ultimii 20 de ani, de peste două ori PIB-ul României de astăzi

Autor: Alex Ciutacu Postat la 03 octombrie 2018 5660 afişări

Declinul unui gigant: General Electric a pierdut 500 de miliarde de dolari din capitalizarea de piaţă în ultimii 20 de ani, de peste două ori PIB-ul României de astăzi

În data de 28 august 2000, cel mai „fierbinte” produs al Apple era un computer colorat, Donald Trump era un mogul imobiliar în New York, iar General Electric valora circa 600 de miliarde de dolari, potrivit Bloomberg.

Apple şi Trump au trecut fiecare la pasul următor, însă General Electric este la un pas de un prag pe care nicio companie nu îşi doreşte să îl atingă: pierderea a jumătate de trilion de dolari din capitalizarea de piaţă în ultimii 18 ani.

Luni, compania a anunţat că îl va înlocui pe CEO-ul John Flannery, care nu a reuşit să încetinească prăbuşirea companiei în mai mult de un an de când a preluat conducerea.

Simbolul american valorează acum puţin peste 100 de miliarde de dolari, acţiunile închizând şedinţa de marţi la 12,32 dolari, iar investitorii dau semnale că nu se aşteaptă ca situaţia să se îmbunătăţească.

Colapsul – de 81% faţă de maximul istoric – este cu atât mai evident pus în balanţă cu anunţurile recente conform cărora Apple a ajuns la valoarea de 1 trilion de dolari, urmată de Amazon la scurt timp.

Prima lovitură puternică pentru GE a fost imediat după atacurile din 11 septembrie, când businessul de motoare şi cel de asigurări au primit câte un şoc. Cu toate acestea, cea mai are parte din declin a fost înregistrată în ultimii ani.

Acţiunile au scăzut cu 45% în 2017 pe fondul unor vânzări foarte slabe şi a lipsei de cash, pentru ca în 2018 acţiunile să scadă până astăzi cu încă 35% de la începutul anului.

Din cauza acestui declin, compania a fost eliminată din indicele industrial Dow Jones în luna iunie, ceea ce a generat noi scăderi.

Ce înseamnă 500 de miliarde de dolari: De peste două ori PIB-ul României, valoarea actuală a Facebook, sau câte o cafea cu lapte de la Starbucs în fiecare dimineaţă pentru următorii 464 de milioane de ani.

Urmărește Business Magazin

Am mai scris despre:
general,
general electric,
miliarde,
capitalizare

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.bmag.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi in această pagină.