Declin amplu al unui indice privind industria prelucrătoare chineză. Bursele scad puternic

Autor: Anca Dumitrescu Postat la 21 august 2015 95 afişări

Un indice privind industria prelucrătoare chineză a înregistrat în august cel mai amplu declin din ultimii şase ani şi jumătate, amplificând temerile legate de accentuarea încetinirii activităţilor economice, cu efect negativ asupra cotaţiilor acţiunilor şi materiilor prime la nivel mondial.

Pieţele mondiale au fost deja afectate de devalorizarea surprinzătoare a yuanului, săptămâna trecută, şi de prăbuşirea pieţei de capital, la începutul verii.

"Incertitudinile privind creşterea economică din China este principalul factor care influenţează pieţele. Datele de astăzi referitoare la industrie accentuează temerile", a declarat Tim Condon, analist la ING Group în Singapore.

Caixin/Markit China Manufacturing Purchasing Managers Index a atins 47,1 puncte în august, în scădere de la 47,8 puncte în iulie şi cu mult sub estimarea analiştilor, de 47,7 puncte.

Indicele se află la cel mai redus nivel atins după martie 2009.

Coreea de Sud, cel mai mare partener comercial al Chinei, a anunţat vineri un declin al exporturilor de aproape 12% în primele 20 de zile ale lunii august, faţă de aceeaşi perioadă a anului trecut.

Comenzile de export primite de Taiwan au scăzut în iulie peste aşteptări, cu 14,1% în cazul celor provenite din China şi într-o măsură mai mică în cazul Japoniei şi Europei, singura evoluţie pozitivă fiind cea din SUA.

În urma datelor din China, principalul indicele al bursei din Shanghai a scăzut cu 4%, iar indicele Hang Seng al bursei din Hong Kong cu 2,4%, transmite Reuters.

În SUA, indicele Dow Jones a închis joi în declin cu 0,75, Standard&Poor’s 500 cu 0,6 %, iar Nasdaq Composite cu 0,8%.

Bursele europene au început tranzacţiile de vineri cu o evoluţie negativă. Indicele pan-european Stoxx 600 este în coborâre cu 1,3%, DAX al bursei din Frankfurt cu 1,9%, în timp ce CAC 40 al bursei din Paris scade cu 1,5%, iar FTSE 100 al bursei londoneze cu 1,2%.

Urmărește Business Magazin

Am mai scris despre:
CHINA,
ECONOMIE,
/actualitate/declin-amplu-al-unui-indice-privind-industria-prelucratoare-chineza-bursele-scad-puternic-14683422
14683422
comments powered by Disqus

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.bmag.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi in această pagină.