Decizia luată de reprezentanţii brutăriei din Ditrău în legătură cu angajaţii srilankezi după ce localnicii au ameninţat cu incendierea brutăriei

Autor: Ioana Matei Postat la 02 februarie 2020 525 afişări

Decizia luată de reprezentanţii brutăriei din Ditrău în legătură cu angajaţii srilankezi după ce localnicii au ameninţat cu incendierea brutăriei

Brutăria din Ditrău, judeţul Harghita, adusă în atenţia publică după angajarea a două persoane din Sri Lanka şi a revoltei stârnite în comunitatea locală, a luat o decizie în ceea ce îi priveşte pe angajaţii asiatici. Reprezentanţii brutăriei au vorbit despre decizia lor într-un comunicat de presă pe care l-au publicat pe reţeaua de socializare Facebook.

Redăm în întregime mesajul postat de reprezentanţii brutăriei:  

„Având în vedere situaţia dată, ne-am simţit nevoiţi că ar fi timpul să publicăm un comunicat şi pentru presă. Scrisoarea, care a fost citită ieri la şedinţa locală, a fost adresată localnicilor, ca să ajungem la un fel de compromis. Prin prezenta, vrem să anunţăm presa despre decizia noastră finală.

S-a păstrat ura şi tensiunea la adresa firmei noastre şi a celor doi angajaţi srilankezi, ba mai mult, s-a extins şi asupra tuturor angajaţilor actuali. Am analizat răspunsul localnicilor şi deoarece perspectiva comunei a rămas neschimbată, ei dorind în continuare alungarea celor doi muncitori srilankezi, astfel compromisul oferit comunităţii îşi pierde valabilitatea. Menţionăm faptul că oferta noastră n-ar fi adus nicio modificare negativă pentru cei doi muncitori, n-ar fi afectat nici drepturile salariale, nici drepturile lor ca persoane. Având în vedere faptul că firma noastră are două compartimente, una de producţie a pâinii şi cealaltă de patiserie, ca să nu participe în procesul de pregătire a pâinii conform cerinţelor localnicilor, ar fi fost mutaţi la producţia de patiserie. Astfel, am vrut să îndeplinim cerinţa localnicilor, cu singurul scop: să fie linişte în comună. Menţionăm faptul că posturile pe care ar fi fost mutaţi cei doi muncitori srilankezi nu sunt inferioare din punct de vedere profesional raportat la cele pe care sunt încadraţi în prezent. Totodată precizăm faptul că această eventuală schimbare a posturilor de muncă ar fi fost realizată cu respectarea dispoziţiilor legale în materie.

Trebuie avut în vedere contextul în care a fost scris comunicatul către localnici - şi anume atunci când ni s-au adresat ameninţări din partea majorităţii comunei, cu incendierea brutăriei, fiind postat pe grupul de Facebook înfiinţat de unii localnici slogan-ul „Să dăm foc ca în anul ’90”. Având în vedere acest context, după ce cei 2 angajaţi srilankezi şi-au început activitatea la firma noastră am depus tot efortul necesar ca cei doi să trăiască şi să muncească în siguranţă.

Noi, fiindcă am fost ameninţaţi, am încercat să ajungem la un compromis. Dar, având în vedere că oferta noastră a fost refuzată, şi scrisoarea noastră a fost batjocorită, am reanalizat decizia noastră, şi am ajuns la concluzia că rămânem şi în continuare alături de muncitorii noştri din Sri Lanka. Ei vor lucra şi în continuare la noi pe acelaşi posturi pe care au fost angajaţi, şi în nici un caz nu suntem dispuşi să renunţăm la ei. Nu ne lăsăm influenţaţi de ură. Menţionăm faptul că în reşedinţa actuală cei doi muncitori se simt bine, sunt satisfăcuţi de condiţiile de cazare şi de condiţiile de muncă. În orice ameninţare şi problemă viitoare vom răspunde numai pe cale legală şi în faţa autorităţilor competente. Orice decizie luată de o instituţie - sau orice petiţie va fi analizată în prezenţa reprezentanţilor legali, şi respectând normele legale în vigoare.

Totodată reiterăm faptul că aşteptăm şi cererile de angajare din partea localnicilor calificaţi ca brutari.

Autorităţile au intervenit numai ulterior, dar prin prezenta vrem să le mulţumim pentru că depun eforturi pentru siguranţa celor doi muncitori străini. Din păcate oamenii care reprezintă comunitatea celor nemulţumiţi de angajarea celor doi brutari srilankezi continuă să agraveze situaţia incitând la ură şi la violenţe. Localnicii din Ditrău au refuzat atât pe cei doi muncitori, cât şi produsele brutăriei, însă noi susţinem şi în continuare faptul că nu suntem împotriva comunităţii ci dorim aplanarea acestei situaţii.

Mulţumim instituţilor care ne-au oferit siguranţă şi sperăm că vor adopta măsurile legale necesare. Sperăm ca aceasta situaţie se încheie într-un mod normal, ca între nişte oameni civilizaţi, într-o ţară civilizată.

Noi credem că în faţa lui Dumnezeu toţi suntem egali, indeferent de religie şi rasă, şi condamnăm ura şi discriminarea.

Cu respect,

Conducerea Brutariei Ditrău.”

Urmărește Business Magazin

ALEPH STORY: Cine sunt cei mai mari proprietari de terenuri Agricole din România

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.bmag.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi in această pagină.