De la paste la pastile cu iod, europenii cumpără din nou în neştire sub imperiul panicii

Autor: Catalina Apostoiu Postat la 20 martie 2022 304 afişări

După ce pandemia a generat penurii în urma achiziţiilor din panică, războiul din Ucraina îi determină din nou pe unii europeni să-şi facă rezerve, scrie Financial Times.

De la paste la pastile cu iod, europenii cumpără din nou în neştire sub imperiul panicii

După ce pandemia a generat penurii în urma achiziţiilor din panică, războiul din Ucraina îi determină din nou pe unii europeni să-şi facă rezerve, scrie Financial Times.

În nordul Itaiei, rafturile supermarketurilor au fost golite de paste. În Norvegia, farmaciile nu mai au pastile cu iod. Iar în Germania, grupurile comerciale avertizează împotriva cumpărăturilor din panică.

Ucraina şi Rusia sunt exportatori vitali de grâu, cât şi de floarea-soarelui, rapiţă, seminţe de soia folosite în producţia de uleiuri de gătit şi hrană pentru animale.

Industria procesatoare de seminţe oleaginoase a avertizat că războiul din Ucraina ar putea crea penurii de ulei pentru gătit şi hrană pentru animale „foarte dificil de soluţionat“ pe termen scurt.

Preţurile pâinii, pastelor şi cărnii sunt deja în creştere în Italia. Băcanii germani au fost nevoiţi să raţionalizeze vânzările de ulei pentru gătit pentru a evita o nouă rundă de achiziţii din panică. Nu toate ţările europene au fost cuprinse de febra cumpărăturilor din panică.

Retailerul Carrefour, cu o prezenţă însemnată în Franţa, Spania şi Italia, spune că nu se loveşte de penuriile înregistrate la începutul pandemiei.

Ţările mai sărace, dependente de grâul din Ucraina şi Rusia, sunt cele care se vor confrunta cel mai mult cu penurii serioase.

Supermarketurile din Turcia, unde gospodăriile resimt din plin creşterea uriaşă a inflaţiei, au rămas fără ulei de floarea-soarelui pe rafturi după ce presa de acolo a avertizat cu privire la posibile penurii. În Spania, un ministru a sugerat ca ţara sa să folosească ulei de măsline. Acesta a remarcat că acţiunile unor mari producători de ulei de măsline au urcat cu peste 20% în ultimele săptămâni.

Pentru unii consumatori obişnuiţi, ceea ce se întâmplă reaminteşte că într-o economie globală, nimeni nu poate scăpa de costurile războiului.

Urmărește Business Magazin

Am mai scris despre:
panica,
paste,
pastile,
cumparare

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.bmag.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi in această pagină.