De ce vor autoritaţile să distrugă unul dintre cele mai vechi oraşe din lume? Este un proiect care a fost înconjurat de controverse ani de zile

Postat la 24 septembrie 2019 113 afişări

De ce vor autoritaţile să distrugă unul dintre cele mai vechi oraşe din lume? Este un proiect care a fost înconjurat de controverse ani de zile

Un oraş istoric turcesc va fi distrus în câteva săptămâni, ca urmare a deciziei autorităţilor de a sfida o lungă campanie de opoziţie şi de a pune în aplicare un plan de inundare a zonei.

 

Hasankeyf va fi izolat pe data de 8 octombrie, a confirmat guvernatorul regional, lăsându-le rezidenţilor furioşi puţin peste o lună pentru a-şi părăsi locuinţele.

 

Oraşul, care se află pe malul râului Tigris, în sud-estul Turciei, va fi inundat ca parte a construcţiei barajului Ilisu, care ar urma să alimenteze cu energie întreaga regiune. Este un proiect care a fost înconjurat de controverse ani de zile şi a pierdut sprijinul guvernelor străine şi al susţinătorilor din cauza impactului său asupra oraşului antic. Se estimează că Hasankeyf are o vechime de aproximativ 12.000 de ani, ceea ce o face una dintre cele mai vechi aşezări din Mesopotamia.

 

Însă străzile, casele şi siturile istorice ale oraşului vor fi acoperite de apă odată ce procesul de relocare va fi finalizat, doar cetatea rămânând deasupra apei, potrivit Ministerului turc de Externe, care spune însă că barajul va avea mai multe avantaje economice şi de mediu.

Urmărește Business Magazin

Am mai scris despre:
autoritati,
distrugeri,
scadere,
inundatie,
apa

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.bmag.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi in această pagină.