Davos, ministru: Numărul valutelor din lume ar putea scădea la 5 sau 6 în următorii 20 de ani

Autor: Dorin Oancea Postat la 24 ianuarie 2020 55 afişări

Davos, ministru: Numărul valutelor din lume ar putea scădea la 5 sau 6 în următorii 20 de ani

Există peste 100 de valute recunoscute în lume, dar care ar putea scădea la cinci sau şase în următorii 20 de ani, a declarat joi ministrul brazilian al economiei la Forumul Economic Mondial (WEF) de la Davos.

Ţările europene au introdus în urmă cu 20 de ani o monedă comună, permiţând, de exemplu, persoanelor din Franţa să călătorească în Germania, fără a fi nevoie să îşi schimbe banii. Acest lucru ar putea fi replicat în alte părţi ale lumii în viitor, cu condiţia ca acestea să se alinieze politic sau economic, a declarat Paulo Guedes, ministrul economiei din Brazilia.

„Dacă luăm în considerare dimensiunea politică şi dimensiunea economică, am avea cinci, şase monede peste 20 sau 30 de ani”, a spus el.

În acest moment, dolarul american este văzut ca un activ sigur - ceea ce înseamnă că valoarea sa creşte în perioadele de criză. Diverse ţări au ales să-şi lege monedele de dolarul SUA din motive de stabilitate şi pentru comerţ. Cu toate acestea, în perioadele de instabilitate pentru dolarul american, legătura ar putea afecta ţările respective. Dezvoltarea monedelor comune în diferite ţări ar putea ajuta aceste economii să-şi reducă dependenţa de dolarul american.

„Ar exista o monedă continentală, euro, o altă monedă continentală în zona ăn care domină dolarul, iar China ar avea moneda lor - există 200 de milioane de chinezi în străinătate, oameni care trăiesc în Filipine, locuiesc în Malaezia şi fac comerţ cu China,”, a spus Guedes susţinându-şi ideea unor monede mai puţine, dar tot mai puternice în întreaga lume

Cu toate acestea, vorbind în cadrul aceluiaşi panel, economistul şef al FMI, Gita Gopinath, a declarat că acesta este un scenariu cu o „probabilitate destul de mică”.

„Având în vedere ce ştim acum şi dacă nu vor avea loc războaie majore sau demilitări importante, presupunând că acest lucru nu se va întâmpla, cred că este un scenariu cu o probabilitate destul de scăzută”, a spus Gopinath.

Ea a adăugat că, pentru ca alte monede să conteste dominanţia dolarului american, au nevoie de instituţii puternice.

Aceasta este, adesea, o critică împotriva euro, folosit în prezent în 19 ţări. Zona euro trebuie să dezvolte mecanisme care să asigure investitorii şi cetăţenii obişnuiţi că, atunci când următorul şoc economic va apărea, structura sa nu se va prăbuşi.

„Văd oameni care trec foarte uşor de la plata în numerar la plata folosind o platformă de plată digitală. Dar dacă acestea vor trece la fel de uşor de la dolar la renminbi, aceasta este o întrebare complet diferită", a spus Gopinath în cadrul grupului WEF.

Urmărește Business Magazin

Am mai scris despre:
valute,
davos,

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.bmag.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi in această pagină.