Cum a furat fiica unui preşedinte miliarde dintr-o ţară care este în criză financiară şi majoritatea omenilor trăiesc în sărăcie

Autor: Ioana Matei Postat la 23 ianuarie 2020 7031 afişări

Cum a furat fiica unui preşedinte miliarde dintr-o ţară care este în criză financiară şi majoritatea omenilor trăiesc în sărăcie

Fiica fostului preşedinte al Angolei a devenit cea mai bogată femeie din Africa după ce ar fi virat sute de milioane de lire sterline din bani publici în conturi offshore, potrivit Daily Mail.

În perioada în care tatăl său era preşedintele ţării, Isabela dos Santos a fost numită preşedinte al companiei petroliere Sonangol Group. După ce tatăl său nu a mai fost preşedinte, a fost concediată din postul său. Acum, documente secrete arată că o zi mai târziu a aprobat plăţi în valoare de 58 de milioane de dolari de la Sonangol pentru o companie din Dubai condusă de unul dintre partenerii săi de business.

Aceasta este doar una dintre numeroasele acuzaţii ce au ieşit la suprafaţă în ianuarie, în contrast cu imaginea publică pe care dos Santos a cultivat-o - de antreprenor care munceşte din greu, cu o avere estimată la 2 miliarde de dolari şi un imperiu de business răspândit în mai mult de 41 de ţări.

În prezent, există o investigaţie în curs asupra lui Dos Santos şi soţului său. În decembrie, un ordin judecătoresc a fost citit la televiziunea de stat anunţând confiscarea bunurilor lor şi îngheţarea conturilor bancare. Potrivit biroului preşedintelui Angolei Joao Lourenco, care a anunţat că vrea să lupte împotriva corupţiei în ţară, cuplul ar putea petrece ani buni în închisoare dacă va fi condamnat.

Fratele lui Dos Santos se confruntă de asemenea cu acuzaţii de corupţie şi se crede că ar fi furat 500 de milioane de dolari ca şef al Fondului Suveran.

Cum a răspuns dos Santos şi de ce nu a fost arestată încă?

Potrivit BBC, dos Santos a spus că acuzaţiile care i se aduc sunt complet false şi că vin în contextul unei „vânători de vrăjitoare” a guvernului angolez. Potrivit dezvăluirilor recente, Dos Santos a părăsit Angola în 2018 şi s-a mutat în Regatul Unit, unde se crede că deţine proprietăţi în centrul Londrei. Procurorul general al Angolei a declarat la radioul public că ţara va folosi „toate mijloacele posibile ca să activeze mecanismele internaţionale pentru a o aduce pe Santos înapoi în ţară.”

Urmărește Business Magazin

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.bmag.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi in această pagină.