Danubius Exim: Procesul de conectare a caselor de marcat din România la sistemul informatic ANAF începe astăzi, 31 martie 2021

Autor: Andra Stroe Postat la 31 martie 2021 227 afişări

Danubius Exim: Procesul de conectare a caselor de marcat din România la sistemul informatic ANAF începe astăzi, 31 martie 2021

Conform OPANAF publicat ieri 30 martie 2021, procedura de conectare a caselor de marcat din România la sistemul informatic ANAF se demarează astfel:

- Marii contribuabili vor trebui să se asigure că au echipamente conectate până la 30 iunie 2021,

- Operatorii economici încadraţi în categoria contribuabililor mici şi mijlocii până la 30 noiembrie 2021.

Totodată, conform Ordinului privind aprobarea procedurii de conectare a aparatelor de marcat electronice fiscale definite la art. 3 alin. (2) din OUG nr. 28/1999, şi operatorii economici care cumpără case de marcat după data de 1 decembrie 2021 sunt obligaţi să activeze conectarea la data instalării aparatului de marcat electronic fiscal.

„Este un pas important pentru operatorii economici şi pentru economia românească ce presupune creşterea nivelului de transparenţă în ceea ce priveşte colectarea de TVA. Operatorii economici sunt cei care trebuie să solicite conectarea unităţilor acreditate de service. Procedura este una simplă, iar echipamentele permit conectarea prin mai multe metode pe care clientul poate să le aleagă.”, explică Velin Ganev, director general şi administrator Danubius Exim, distribuitorul autorizat pentru casele de marcat Datecs în România, într-un comunicat de presă.

Transparenţa fiscală, un obiectiv naţional

Conform declaraţiilor de la începutul acestui an din partea preşedintelui ANAF, Mirela Călugăreanu, sistemul informatic la care vor fi conectate aparatele fiscale a trecut prin evaluări comparative faţă de alte state din Uniunea Europeană. Conectarea se va face în etape pentru fiecare categorie de contribuabil, singura obligaţie a acestora fiind de a cere sprijin din partea unităţilor de service acreditate pentru conectare.

„Toate echipamentele Datecs vândute începând cu 2018, data la care a inceput vânzarea de echipamente fiscale de tip nou precum şi cele care vor fi achiziţionate ulterior acestui start al conectării au fost construite şi echipate conform legii chiar din faza de producţie astfel încât să ofere soluţii de conexiune la serverele ANAF. Totodată am dotat pentru confortul clientilor DATECS şi cu SIM de date in cazul in care acestia solicita conectare prin transmisie cu modem,fara  a fi necesara deschiderea casei de marcat”, completează Velin Ganev.

Danubius Exim şi toate unităţile acreditate pentru service din reteaua acreditată Datecs le pot oferi operatorilor economici informaţii detaliate despre modalităţile în care poate fi făcută conexiunea aparatelor de marcat electronice fiscale (AMEF) la ANAF, spun reprezentanţii companiei.

Operatorii economici pot alege orice soluţie aplicabilă şi acreditată pentru conectarea la serverele ANAF. „Echipamentele Datecs permit conexiunea prin toate modalităţile prevăzute de lege, rămânând la latitudinea utilizatorilor caselor de marcat cum vor proceda. E important de reţinut faptul că intervenţia asupra aparatelor trebuie făcută de un tehnician autorizat Datecs”, punctează Ganev.

Procedura de conectare a caselor de marcat la sistemul informatic ANAF presupune trecerea acestora în profil online pentru transmiterea informaţiilor din rapoartele Z în format XML direct către sistem. Aceasta informatie se transmite în acest moment prin declaraţia A4200, prin depunerea acesteia pe e-guvernare.ro în perioada 1-20 ale lunii pentru luna precedentă. 

„Utilizatorii AMEF vor solicita o intervenţie de la unitatea de service conform condiţiilor din cadrul contractului de service pentru echipamentul fiscal sau se vor deplasa la sediul oricărei unităţi acreditate pentru modelul de casă de marcat pe care vor să-l conecteze“, completează Velin Ganev. Procesul de conectare va implica:

1. Update de software al aparatului de marcat electronic fiscal astfel incat echipamentul să ajungă la versiunea autorizată prin suplimentul de aviz tehnic – cel care confirma conectarea cu succes la serverele ANAF.

2. Încărcarea Certificatului ANAF de către unitatea de service.

3. Încărcarea fişierului de profil de către unitatea de service pentru a începe transmiterea de informaţii către serverele ANAF.

Integrarea va facilita reducerea timpului acordat raportării - aceasta fiind făcută de acum automat şi evitarea pierderii de fişiere în momentul în care echipamentul se defectează - transmisiunea fiind făcută zilnic.

Urmărește Business Magazin

Am mai scris despre:
anaf,
sistem informatic,
romania

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.bmag.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi in această pagină.