Dacă vreţi pace în Siria, pregătiţi-vă de război

Autor: Crenguta Nicolae Postat la 17 iunie 2012 53 afişări

Franţa a propus oficial o intervenţie militară în Siria, după ce ministrul de externe Laurent Fabius şi-a declarat speranţa că Rusia, care până acum a fost împotriva oricărei implicări străine în detronarea regimului lui Bashar Al-Assad, va fi de acord cu autorizarea folosirii forţei sub egida ONU.

Fabius a spus că este necesară aducerea problemei în faţa Consiliului de Securitate al ONU şi aplicarea în Siria a planului de pace conceput de mediatorul ONU Kofi Annan, în condiţiile Capitolului 7, care autorizează folosirea forţei.

Una dintre opţiuni ar fi impunerea unei zone de interdicţie aeriană, după ce s-au înmulţit rapoartele despre folosirea de către autorităţile siriene a elicopterelor militare contra rebelilor, dar şi după ce SUA a acuzat Rusia că furnizează Damascului elicoptere care pot fi folosite în acest scop.

Sâmbătă, observatorii ONU prezenţi în locurile de conflict din Siria şi-au suspendat operaţiunile, după ce violenţele s-au intensificat, ducând la concluzia că planul de pace eşuează. Şeful observatorilor, Robert Mood, a declarat pentru Reuters că luptele pun în pericol siguranţa celor 300 de observatori ONU, care nu sunt înarmaţi.

Luni sau marţi, Mood va raporta Consiliului de Securitate al Naţiunilor Unite care e situaţia pe teren. Puterile din Consiliul de Securitate sunt aşteptate să aibă discuţii în paralel cu reuniunea G20 din Mexic, care începe luni.

Urmărește Business Magazin

Am mai scris despre:
Siria,
ONU,
Orientul Mijlociu,
Franta,
Fabius,
G20,
Assad,
razboi
/actualitate/daca-vreti-pace-in-siria-pregatiti-va-de-razboi-9753319
9753319
comments powered by Disqus

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.bmag.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi in această pagină.