Curtea de Justiţie a Uniunii Europene a emis o decizie care stabileşte că baza de calcul a amenzilor pentru încălcări de concurenţă va trebui să reflecte situaţia economică reală a societăţilor sancţionate

Autor: Roxana Rosu Postat la 11 noiembrie 2022 34 afişări

Curtea de Justiţie a Uniunii Europene a emis o decizie care stabileşte că baza de calcul a amenzilor pentru încălcări de concurenţă va trebui să reflecte situaţia economică reală a societăţilor sancţionate

Curtea de Justiţie a Uniunii Europene a emis o decizie care stabileşte că baza de calcul a amenzilor pentru încălcări de concurenţă va trebui să reflecte situaţia economică reală a societăţilor sancţionate.

Decizia vine în urma unei informări trimise de echipa de dreptul concurenţei a RTPR, compusă din Valentin Berea, Roxana Ionescu, Andrada,  Rusan, Petruş Partene şi Laura Costea, alături de colegul lor Attila Komives (Allen & Overy), într-un dosar naţional vizând contestarea unei amenzi aplicate de Consiliul Concurenţei unei agenţii media.

În privinţa anumitor societăţi comerciale (cum ar fi agenţii media, agenţii de turism, case de pariuri, case de bilete, societăţi care plasează forţă de muncă, case de licitaţii etc.), natura activităţii desfăşurate presupune ca diverse sume să tranziteze în mod provizoriu şi operaţional conturile societăţii (e.g., bugete de publicitate, pachete turistice, alte sume refacturate clienţilor).

Potrivit RTPR, în funcţie de abordarea contabilă aleasă, acest lucru poate însemna că situaţiile financiare ale respectivelor societăţi vor reflecta şi toate aceste sume în cifra de afaceri.

Pe acest fundal, Curtea de Justiţie a UE a decis că este contrară dreptului european abordarea formalistă, prin care la aplicarea amenzii (care în materia încălcărilor de dreptul concurenţei se calculează ca procent din cifra de afaceri a întreprinderii sancţionate) autoritatea naţională de concurenţă este ţinută de cifra de afaceri pur scriptică a întreprinderii, fără a analiza argumentele societăţii care demonstrează că cifra de afaceri menţionată în bilanţul contabil nu reflectă situaţia economică reală a întreprinderii.

Decizia contribuie decisiv la clarificarea regulilor în materia calculului amenzilor pentru încălcările de dreptul concurenţei şi va avea reverberaţii pe termen lung în situaţia tuturor întreprinderilor sancţionate pentru încălcări de concurenţă, ale căror cifre de afaceri contabile nu reflectă veniturile lor reale.

 

Urmărește Business Magazin

Am mai scris despre:
concurenta,
decizie,
amenzi

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.bmag.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi in această pagină.