Curtea de Conturi cere începerea procedurii legislative pentru înfiinţarea instanţelor specializate

Autor: Alina Novaceanu Postat la 07 aprilie 2015 518 afişări

Preşedintele Curţii de Conturi Nicolae Văcăroiu a cerut Parlamentului începerea procedurii legislative pentru înfiinţarea instanţelor judecătoreşti specializate pe procese de contestare a actelor de control, audit emise de Curte, arătând că lipsa lor duce la tergiversarea soluţionării cauzelor.

Solicitarea Curţii de Conturi a fost trimisă, marţi, la Birourile Permanente reunite pentru a se lua o decizie.

În scrisoare se menţionează că în legea de revizuire a Constituţiei din 2003 a fost eliminată atribuţiile jurisdicţionale a Curţii de Conturi, precizându-se că competenţa de soluţionare a litigiilor rezultate din activitatea Curţii a fost transferată instanţelor judecătoreşti specializate. Dar, până la înfiinţarea acestor instanţe judecătoreşti specializate, litigiile sunt soluţionate de instanţele judecătoreşti ordinare.

În document se mai arată că anual pe rolul instanţelor judecătoreşti există peste 2.500 de dosare rezultate din activitatea Curţii de Conturi şi se apreciază că "multitudinea de litigii care sunt promovate au la bază şi faptul că, într-un fel sau altul, se mizează pe inexistenţa unor instanţe de judecate specializate şi pe practica judiciară care, de multe ori, este neunitară şi contradictorie ori de natură să încurajeze tergiversarea clarificării unor situaţii".

"Inexistenţa instanţelor specializarte afectează nu numai fondul judecăţii, ci şi procedura însine, în care se realizează acest lucru. Avem în vedere tergiversarea soluţionării cauzelor la ora actuală, existând litigii care au fost declanşate pe vechea procedură anterioară anului 2008", se mai spune în scrisoare.

Curtea de Conturi mai consideră că inexistenţa instanţelor judecătoreşti specializate dă naştere unor impedimente importante în privinţa activităţii de recuperare a prejudiciilor constatate de Curte.

"Solicităm declanşarea procedurii legislative şi instituţionale pentru înfiinţarea instanţelor judecătoreşti specializate, care soluţionează procesele având ca obiect contestarea actelor de control audit emise de Curtea de Conturi a României. Dacă se va trece la soluţionarea acestei solicitări, apreciem că ar fi necesar să se consacre participarea obligatorie a procurorului la judecarea cauzelor de contencios administrativ, pentru apărarea intereselor generale ale societăţii, a ordiniid e drept, precum şi a drepturilor şi libertăţilor cetăţeneşti, potrivit art. 131. al 1 din constituţie. În contextul în care o asemnea soluţie nu se poate realiza, propunem să se aibă în vedere şi varianta reînfiinţării Secţiei Jurisdicţionale, care a existat şi funcţionat ca instanţă a Curţii de Conturi până în anul 2003", se mai menţionează în documentul Curţii de Conturi.

Urmărește Business Magazin

Am mai scris despre:
CC,
LEGE,
INSTANŢE
/actualitate/curtea-de-conturi-cere-inceperea-procedurii-legislative-pentru-infiintarea-instantelor-specializate-14111646
14111646
comments powered by Disqus

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.bmag.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi in această pagină.